Societat 15/07/2021

La inserció laboral de Deixalles va caure gairebé un 10% a causa de la pandèmia el 2020

Els serveis d'orientació laboral de la fundació varen rebre 851 persones l'any passat

2 min
La Fundació Deixalles va ingressar el 2019 prop de vuit milions d’euros i va tenir aproximadament la mateixa despesa.

PalmaLa Fundació Deixalles va atendre 851 persones als serveis d'orientació laboral el 2020, de les quals es van inserir un 28%, prop d'un 10% menys que el 2019, en què la taxa va ser de prop d'un 40%. Així ho ha explicat la coordinadora del servei i membre del patronat, Llúcia Fortesa, aquest dijous en una roda de premsa.

"Malgrat el que hem passat i les dificultats que hem tengut, no és una mala notícia", ha assenyalat Ramis, qui considera que les xifres podrien ser encara més baixes. Pel que fa a les empreses d'inserció que col·laboren amb la Fundació -que són tres en total-, la membre del patronat ha assenyalat que han fet 75 contractes d'inserció, només un 15% menys que l'any anterior.

Del total de contractes generats, un 19% són generats per la mateixa Fundació Deixalles , mentre que un 19% són generats a les plantes de selecció. D'aquestes xifres, destaca el fet que un 57% dels contractes s'han fet a persones majors de 45, un 40% de les persones contractades són dones i un 73% de les persones que van iniciar el contracte d'inserció no tenien cap tipus d'ajuda econòmica. Entre les problemàtiques més nombroses, Fortesa ha destacat.

Així, amb aquest nombre de contractacions, les empreses d'inserció de la Fundació Deixalles ha generat un retorn econòmic a l'administració de 435.476 euros. La membre del patronat també ha recordat, en aquest sentit, que Deixalles té 80 persones treballadores -un 80% de les quals són de col·lectius vulnerables- i 23 contractes d'inserció a les plantes de selecció de residus del Consell de Mallorca.

Fortesa ha manifestat que 145 persones "en situació d'exclusió social i factors de baixa ocupabilitat" van participar en els itineraris d'inserció social de la Fundació. De tots aquests, el 66,2% han millorat les seves competències socials i laborals i, a més, el 9,6% ha aconseguit la inserció.

Quant a l'àrea de Salut Mental, un total de 63 persones amb diagnosi de malaltia mental es van beneficiar de les iniciatives de la Fundació, com són el Servei Ocupacional i Servei per al Suport a l'Habitatge, ubicats a Deixalles Calvià. A més, a Deixalles Eivissa 10 persones ateses en el projecte de salut mental de la Fundació.

Tasca ambiental

Per la seva banda, el monitor de deixalleria i membre també del patronat, Miquel Àngel Salom, ha indicat que el 2020 es van recollir, tractat i gestionat 2.334 tones d'objectes i residus, un 10,8% menys que el 2019. D'aquests, s'han reutilitzat un 70% i un 11% s'han reciclat.

"Al final de la pandèmia la gent endreçava i sí que hi va haver un gran volum de donacions", ha afegit. Aquestes tones de reutilització i reciclatge suposen un estalvi d'emissions de 9.132 tones de diòxid de carbó a l'atmosfera. Juntament amb això, Salom ha informat que Deixalles ha fet 70 activitats i han sensibilitzat 2.080 persones.

stats