Societat 06/07/2020

El Consell de Mallorca preveu una baixada d'ingressos, però Cladera confia no fer retallades

La presidenta de la institució diu que l'Administració està sanejada i que es pot endeutar i espera poder fer servir el superàvit que encara no ha gastat

Kike Oñate
3 min
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, aquest dilluns.

PalmaLa presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha admès aquest dilluns que preveuen una baixada d'ingressos en els pròxims pressupostos a causa de la crisi del coronavirus, però confia no haver de fer retallades perquè hi ha "alternatives", com ara endeutar la institució, que té els comptes "sanejats", com ha apuntat. També ha recordat que disposen de 46 milions d'euros de superàvit dels quals fins ara només n'han pogut gastar 11.

"Tenim clar que d'aquesta crisi no se n'ha de sortir fent retallades als serveis públics, com es va fer en la darrera", ha dit Cladera, i ha insistit que el Consell no té cap "forat" als seus comptes perquè el finançament actual ja està fixat. La presidenta ha recordat que aproximadament un 60% del finançament de la institució prové del Govern i la resta de l'Estat.

Durant la roda de premsa amb motiu de la celebració del primer any del Pacte de govern al Consell, Cladera ha assegurat que "hem demostrat el valor i la fortalesa dels serveis públics, que el Consell ha estat capaç de reaccionar i de redefinir les nostres prioritats" reorientant el pressupost i posant en marxa un pla amb mesures per reactivar l'economia de l'illa.

D'altra banda, Cladera ha explicat que no disposa d'informació sobre nous casos d'explotació de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), però sí que ha comentat que la comissió d'experts hi està fent feina, malgrat que encara no en té més novetats. El cas d'explotació sexual va sorgir abans de la crisi del covid-19, quan l'IMAS va reconèixer en un comunicat que 16 menors tutelats per l'entitat –que residien als centres de l'institut– varen ser explotats sexualment.

Cladera ha insistit que l'equip de govern és "conscient" del problema i que el Consell "sempre" ha denunciat els casos, que no "són una novetat que s'hagi destapat ara". També ha afirmat que és una "xacra social" i que totes les administracions han de treballar per evitar-ho. De fet, la presidenta ha afirmat que s'ha reforçat el personal dels centres de menors i que el comportament dels menors tutelats ha estat bo.

Un aniversari sense Ciutadans i Vox

El Consell de Mallorca ha celebrat aquest dilluns el primer any de legislatura, però sense la presència dels consellers de Ciutadans i Vox. La formació taronja ha explicat en un comunicat que "no hi ha res a celebrar" i que el Pacte vol "blanquejar" un any marcat per una gestió basada en la "manca de consens" i de "transparència". A més, malgrat la presència del PP, el seu portaveu, Llorenç Galmés, no ha intervingut en l'acte, a diferència de la portaveu d'El Pi, Xisca Mora. La presidenta del Consell ha explicat en la roda de premsa posterior a l'acte "simbòlic" que la intenció era reivindicar el valor de la institució insular, "tots junts".

Els consellers del Consell de Mallorca, llevat dels representants de Ciutadans i Vox.

Cladera, en companyia de la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha fet valer l'esforç de l'equip de govern per tirar endavant el pla per reactivar l'economia mallorquina. La iniciativa està dotada amb un pressupost de 89 milions d'euros.

El pla es divideix en quatre àmbits: ciutadania, economia, municipis i Consell, en els quals s'invertiran 25, 20, 40 i 2 milions d'euros, respectivament. Dins les mesures plantejades per a les persones, Cladera va destacar durant la presentació del pla l'atenció a la gent gran. El Consell duplicarà el servei d'atenció integral a domicili a les persones dependents, que ja s'ofereix a 16 municipis i que serà compatible amb les residències.

Una altra de les línies principals del projecte és el producte local, el qual volen potenciar amb una campanya de fidelització per als consumidors de quilòmetre zero. A banda de potenciar el producte local, la presidenta va afirmar que es dotarà d'ajudes les petites i mitjanes empreses –en mans de les quals hi ha el 85% de l'economia balear– "per aportar liquiditat". També crearan línies de finançament de microcrèdits destinats a l'emprenedoria i ajudes per als comerços i la restauració, tot amb l'objectiu de convertir Mallorca en "una destinació líder i segura".

stats