SANITAT
Societat 30/03/2019

Les infermeres començaran a prescriure medicaments dimecres

Balears és la segona autonomia que aplica la normativa després d’Andalusia; el canvi informàtic que ho permetrà es farà la nit de dilluns a dimarts

Sabrina Vidal
4 min
Una infermera prepara els medicaments per a una visita a domicili.

PalmaDimecres que ve les infermeres d’Atenció Primària i les infermeres hospitalàries dins l’àmbit ambulatori començaran a prescriure fàrmacs de lliure dispensació i material sanitari. Les Illes Balears són la segona comunitat autònoma que regula la prescripció infermera i ara s’inicia la primera fase d’aplicació, que es completarà el mes de juny incloent-hi la resta del col·lectiu dins l’àmbit públic.

Serà la nit de dilluns a dimarts quan s’implementarà el sistema informàtic (anomenat RELE) per tal que les infermeres, que fins ara només el podien consultar, també puguin utilitzar-lo per prescriure amb un catàleg delimitat a les seves competències. “La versió nova s’activarà aquesta matinada; es faran les proves pertinents i es comprovarà que tot funcioni. I dimecres dematí es realitzarà la primera formació”, explica el subdirector de Cures Assistencials del Servei de Salut, Carlos Villafáfila. Serà a la sala d’actes de l’hospital Son Espases, tot i que posteriorment es duran a terme arreu de tots els hospitals de les Illes.

D’altra banda, per prescriure certs tipus de medicaments és obligatori tenir una acreditació que a les Balears s’obté si fa més d’un any que s’exerceix la professió. Aquelles infermeres que no hagin arribat a l’any “poden esperar a fer-lo o bé assistir a un curset de formació que especifica el Ministeri”, explica Villafáfila. En aquesta comunitat, “volem que sigui la mateixa Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB la que imparteixi aquest curs, perquè les infermeres que es graduïn ja estiguin acreditades”, afegeix. Així mateix, reconeix que “la competència ja la tenen havent fet el grau”. De fet, la Direcció General d’Acreditació, Docència i Investigació a Salut i la Universitat ja treballen conjuntament en aquest sentit.

Aquest és precisament un dels punts més reivindicats des del sector. “Hi ha quatre disciplines que surten acreditades en farmacologia, però a infermeria se l’ha discriminada, tot i tenir la mateixa formació”, assenyala la presidenta del Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA), Rosa Maria Hernánde, referint-se a la medicina, l’odontologia i la podologia.

La representant d’aquest col·lectiu sanitari assegura que la discriminació és històrica. “Ja en el seu moment no se’ns va incloure en la Llei del medicament -de l’any 2006 i modificada el 2009-, sinó que se’n va fer una legislació separada”. I és que per poder prescriure el govern estatal no ha modificat la llei, sinó que ha aprovat un reial decret en paral·lel. Aquesta, afirmen des del COIBA, continuarà sent una de les seves reivindicacions. “És com si tots tinguéssim el mateix carnet de conduir en regla però a les infermeres ens fessin anar per un camí en carro”, compara la presidenta.

Encara que donar una resposta que ho expliqui és complicat, per Hernández la qüestió té a veure amb una discriminació pròpia del gènere, ja que “la infermeria l’exercia tradicionalment la dona; si no, no s’explica que tenint les mateixes competències no es reconeguin”.

Per la seva banda, el subdirector de Cures Assistencials de l’IB-Salut també s’hi implica i remarca que habitualment “hi ha hagut diferents pressions per part de diversos grups i resistències de determinades organitzacions de metges, malgrat que no dels companys assistencials”, deixa clar. Carlos Villafáfila destaca que al cap i a la fi es tracta d’apòsits que “prescriuran les persones que més en saben, que són les infermeres i els infermers”, diu. “Estam contents que sigui així, perquè no és tant una qüestió corporativa com que a la fi la persona que en té les competències les assumeixi”.

Des de la Conselleria assenyalen que la mesura millorarà la qualitat de l’atenció, ja que estalviarà mesures innecessàries a altres professionals. I el COIBA s’hi suma: “Els beneficis són la part més important d’aquesta mesura”, afegeix Rosa Maria Hernández. “Suposarà que tant els ciutadans com el sistema sanitari deixin de perdre temps i doblers”. Per exemplificar-ho, la presidenta del Col·legi d’Infermeria explica el supòsit d’una atenció domiciliària. “Quan una infermera de Primària va a casa d’un pacient i li prescriu material sanitari, aquest ha de demanar cita amb el metge i anar al centre de salut perquè li facin una recepta electrònica”. Això pot suposar la sobrecàrrega en les visites a consulta a causa d’assumptes administratius i també pot induir a equivocacions.

Reial decret

L’aprovació del Reial Decret 1302/2018, de 22 d’octubre, modificava l’anterior Reial Decret de 2015 en què es regulava la indicació, l’ús i l’autorització de dispensament de medicaments i productes sanitaris d’ús humà per part dels infermers. La reforma ha permès resoldre problemes d’inseguretat jurídica i organització assistencial. “S’ha desbloquejat una situació molt complicada que hauria fet el sistema inviable”, diuen des del COIBA, que afirma que foren els primers a reclamar-ho. De fet, més enllà d’Andalusia -que va elaborar la seva pròpia normativa anys enrere i ara només l’ha haguda d’adaptar-, les Illes Balears han estat la primera comunitat que ha permès la prescripció al col·lectiu d’infermeria.

Critiquen l’IMAS per utilitzar la paraula ATS

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials aquesta setmana ha comunicat la convocatòria de 38 places d’oferta pública d’ocupació, 9 de les quals són “d’ajudant tècnic sanitari”, més conegut com a ATS, l’antiga denominació que rebien les infermeres actuals.

La convocatòria ha estat criticada a les xarxes socials per bona part del col·lectiu i també pel Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA), que recorda que la denominació ATS “és del segle passat” i ja ha quedat “obsoleta”, en paraules de la seva presidenta, Rosa Maria Hernández. “Des de l’any 1976 es realitza una formació acadèmica; abans érem diplomats i, ara, titulats en grau”, va recordar.

El COIBA va indicar també que la comunitat autonònoma va establir la denominació d’“infermeria” per a tot el col·lectiu de manera global l’any 2011, motiu pel qual algunes de les infermeres s’han queixat del mal que fa a la professió en un aspecte que fa estona que es considerava superat.

stats