Societat 03/04/2023

Inauguren el darrer monòlit dedicat a les 'Homilies d'Organyà' a les Balears

Forma part de la iniciativa Ruta per la llengua catalana, que pretén reforçar el compromís ciutadà amb el català

ARA Balears
1 min
El monòlit dedicat a les Homilies d'Organyà

PalmaAquest dilluns s'ha inaugurat el darrer monòlit dedicat a les Homilies d'Organyà a les Balears, una figura que forma part de la iniciativa Ruta per la llengua catalana, que pretén reforçar el compromís ciutadà amb el català. La peça ha estat instal·lada per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració de Cort.

En relació amb les Homilies, la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha recordat que, des del segle XX, s'ha considerat que eren el text més antic escrit en català, tot i que fa poc un estudi va revelar que ho seria el Llibre Jutge de la Seu d'Urgell, que dataria entre el 1060 i el 1080. Així i tot, des de la Conselleria han volgut destacar que l'obra manté un valor simbòlic que els permet representar el naixement de la llengua.

En aquest sentit, la Ruta té diversos punts d'interès, i a cada un s'hi instal·larà un monòlit dedicat a les Homilies, creat per l'artista Ramon Maria Jounou. Cada ubicació vol simbolitzar un moment o concepte clau per a la llengua catalana, com els orígens, la Renaixença i la normativització, entre d'altres. En els pròxims dies, els recorreguts es podran consultar a la web de la Direcció General de Política Lingüística i a la de l'Ajuntament de Palma.

Actualment, es poden visitar els monòlits de Sant Francesc, a Formentera, el d'Eivissa, el de Maó, així com el d'Organyà, Montserrat i Andorra, a Encamp.

stats