Societat 26/09/2022

Juaneda investigarà una denúncia d'una usuària per "vulneració dels drets lingüístics"

Un metge d'endocrinologia afirma en un informe que "l'anamnesi ha estat interferida per una barrera idiomàtica", ja que la pacient havia contestat "sempre en mallorquí"

2 min
L'informe emès per un metge de l'Hospital Juaneda Miramar

PalmaL'hospital Juaneda Miramar ha anunciat que farà una investigació interna contra un metge del servei d'endocrinologia, arran d'un informe que va fer el passat 23 de setembre a una usuària del centre. En concret, el document sosté que "l'anamnesi ha estat interferida per una barrera idiomàtica (contesta sempre en mallorquí)". L'anamnesi és la passa prèvia a la diagnosi, la descripció clínica de l'observació del metge.

La portaveu de MÉS per Mallorca, Marta Carrió, que és familiar de la usuària, ha fet públic aquest fet a través d'una piulada a Twitter. "A més d'una falta de respecte a la nostra llengua, posar a l'informe mèdic que l'anamnesi està incompleta a causa d'una barrera idiomàtica, i fer-ne d'això un diagnòstic, és una negligència en tota regla i un perill per a la salut de la nostra ciutadania", ha criticat.

En declaracions a l'ARA Balears, Carrió explica que el metge "en cap moment" va reclamar a la usuària parlar en castellà. A més, expressa que el sentiment és "d'indignació i falta de seriositat amb processos sanitaris que poden ser delicats". "Quin tipus de recomanació fas quan suposadament has escrit que no has entès el que t'han dit?", es demana, lamentant "la vulneració dels drets lingüístics que ha suposat". Així, Carrió ha apuntat que faran denúncies tant a l'Oficina de Drets Lingüístics com a l'Oficina de Drets del Pacient.

Per la seva banda, des de l'hospital Juaneda Miramar destaquen que la història del centre hospitalari "comença el 1917, i els pacients són molt importants per a nosaltres". "Som una empresa balear, estam a totes les illes, i el més rellevant és que el pacient estigui ben atès", remarquen des del centre. És per aquest motiu que ja s'ha obert una investigació interna "per aclarir els fets i posar-hi solució de manera immediata".

stats