Societat 01/04/2021

"Això és històric: no tornarem a veure una Platja de Palma així"

L'arribada dels primers turistes a Mallorca ofereix una estampa llunyana a la dels anys anteriors a la pandèmia

5 min
Els primers turistes que han arribat a Mallorca per Setmana Santa a la Platja de Palma

PalmaMentre alguns turistes prenen el sol a la platja, n'hi ha que ho fan a les terrasses dels bars, i d'altres prefereixen passejar o fer esport. Hi ha silenci i es pot sentir la remor de la mar, i només alguna furgoneta de la policia canvia l'horitzó d'una estampa molt llunyana a la d'altres anys, quan estava marcada per la bauxa, l'alcohol i els excessos. "Això és històric: no tornarem a veure una Platja de Palma així", diu Joan Miquel Ferrer, que té un restaurant. Són gairebé les 17.00 h i Ferrer controla com es recullen les cadires i les taules del seu negoci. A partir d'aquesta hora està prohibit asseure's a cap bar o restaurant, però encara queden algunes botigues de souvenirs obertes. "Veus gent que fa esport, famílies, parelles... I sense massificació", continua Ferrer, qui també creu que els turistes "estan mentalitzats i compleixen les normes". "Els problemes venen quan tancam i es fan botellades a la platja. Hi ha zones, com Cala Estància, on és exagerat", comenta. Malgrat que no diu cap xifra concreta, aquest empresari assegura que, amb l'arribada dels primers turistes, ha tret dels ERTO tots els treballadors que ha pogut. "És una tragèdia. Hi ha treballadors que encara no han cobrat l'ERTO de desembre", afegeix.

"Coneixem les normes, i no hem vist gairebé ningú que se les boti", assenyalen Jallel i Christina, una parella de joves alemanys. "Hem vist la informació per tot arreu: a l'hotel, les botigues i els bars. És molt més estricte que a Alemanya, on no hem de dur la mascareta a l'exterior, encara que al nostre país els bars i els restaurants estan tancats", continua Jallel, qui considera "raonable" que l'hostaleria tanqui a les 17.00 h "per evitar problemes amb l'alcohol". Ambdós diuen que se senten "absolutament segurs a Mallorca", encara que no entenen que es plantejàs obligar a dur la mascareta a la platja.

Turistes a la terrassa d'un bar de la Platja de Palma

Just davant del Megapark, tancat i mut, Abdul Aabar intenta vendre algunes de les peces de bijuteria que fa per tirar endavant la família. "Fa quatre dies que venc a vendre perquè es comença a veure més gent. El que estic guanyant em ve just per menjar, però ja és alguna cosa. Hi ha gent que no compleix les normes, però he de dir que són molt pocs els que se les boten", explica. "Agafa un cor. Te'l regal", diu, mentre allarga un penjoll de filferro i somriu.

Poc després passa en bicicleta Rosario Terafuoci. Aquest italià té un petit restaurant en segona línia, que ara està tancat perquè no té terrassa. "Ha estat una bogeria. Teníem tancat des de setembre, i quan vàrem poder obrir al març, ens varen tornar a tancar al cap de cinc dies. Havíem tret treballadors de l'ERTO que han hagut de tornar-hi i hem perdut gairebé 5.000 euros en menjar", lamenta, i remarca que només ha rebut 2.000 euros d'ajudes.

Natalia Montoya, cambrera de pis d'hotel, està precisament immersa en un ERTO. Per ara no té data per tornar a la feina, però diu que és probable que el seu home, que cuina a un restaurant de la zona, pugui fer-ho el maig. "De moment aguantam i podem fer front a les despeses", diu, i explica que intenta "ser emprenedora" i muntar "un petit negoci d'objectes de regal". "Quant costa posar un anunci a un diari?", demana, "potser m'ajuda a aconseguir clients". Montoya viu amb la família a la Platja de Palma i no ha vist gaire incompliments de les restriccions. "Si els bars tanquen a les 17 h, és normal que hi hagi joves que vagin a beure alguna cosa a la platja. Millor a l'aire lliure que no tancats a una casa", comenta sobre les botellades, i matisa que hi ha "més joves d'aquí" que les fan que no turistes. "Si la pandèmia ens ha de dur alguna cosa bona, tant de bo sigui un turisme de més qualitat que el que venia abans", sentencia.

Dos turiestes passegen davant d'una pintada que diu: "Eintracht Frankfurt über alles" ("La unitat de Frankfurt per damunt de tot")

Nike i Brigitte també són alemanys. Prenen el sol a la platja, cervesa en mà i sense conèixer gaire bé les normes. "Els bars tanquen a les cinc? Pensàvem que tancaven a les deu", diu Brigitte, qui també reconeix que els primers dies de ser a Mallorca anaven sense mascareta pel carrer. "Ningú ens va dir que l'havíem de dur", s'excusa.

En canvi, Frank B., un turista de Leipzig que cerca un banc per treure doblers, sí que sap el que ha de fer, malgrat que fa poques hores que ha arribat a l'illa. "Em sembla molt bé que s'hagi de dur mascareta per tot i que s'hagi de dur una prova PCR negativa. Les Balears sou la prova que es pot combinar una mica de vida amb la seguretat", diu, amb moltes ganes de parlar de la situació a Alemanya. "No és la primera vegada que venc a Mallorca, però sí a la Platja de Palma. He vingut amb la meva dona i la meva filla de sis anys, i encara no sé on dormirem. Només vull una habitació a primera línia per veure la mar", continua. Aquest turista assegura que va decidir viatjar a les Balears "precisament perquè el meu govern va demanar que no ho féssim". "Merkel no és tan bona com creieu aquí, i tampoc no ho és Karl Lauterbach", afegeix, en referència al polític i epidemiòleg de l'SPD que va posar en dubte les xifres sanitàries de les Illes. "Mallorca és el meu lloc ara. Fa un any que estam tancats i treballant des de casa amb una nina petita. La nostra salut mental n'està afectada, però el govern no ens entén i no vol resoldre aquest problema", critica.

Pessimisme i incertesa

Malgrat que es comença a veure una mica de moviment, hi ha propietaris de negocis que veuen el futur ben negre. "Quan passi aquesta setmana, haurem de tornar a tancar. I ves a saber com serà l'estiu. És evident que volem fer la temporada i no quatre dies. Hem d'aguantar amb les mesures que hi ha", diu Claudio Pérez, qui té una botiga de lloguer de bicicletes a primera línia. Amb ell xerra Maxi Alamar, que ja ha tancat el seu bar per complir la normativa. Just al costat, dos xinesos vigilen la porta d'un souvenir. No saben català, ni castellà, ni anglès, i es limiten a dir: "Muy mal, muy mal". Donen a entendre que no han venut res però, quan se'ls demana si tornaran a obrir, fan un gest de resignació i diuen que sí amb el cap.

Gairebé prop de les vuit del capvespre, a la platja queden algunes persones xerrant, banyant-se i fent una mica d'exercici. No es veu cap botellada a l'horitzó, però sí un cotxe de la policia que atura dos indigents que passegen amb la mascareta mal col·locada.

Al centre dePalma, Christina Zwolfer i Michael Wenda aprofiten per contemplar la Seu amb els dos fills. Han vingut d'Àustria i són alumnes avantatjats: reciten una per una totes les normes que han de complir. "Al nostre país hi ha 200 casos per cada 100.000 habitants a set dies. Aquí ens sentim molt més segurs i agraïm molt poder menjar a la terrassa d'un restaurant perquè allà està tot tancat", expliquen. Per tornar, hauran d'estar a casa cinc dies i després s'hauran de fer una prova PCR. "Si surt positiva, haurem de quedar aïllats 10 dies més. Però no ens importa. És normal", remata Christine, convençuda.

Els turistes austríacs Michael Wenda i Christina Zwolfer miren un plànol de Palma amb els seus fills davant la Seu
stats