Societat 29/04/2021

Hila reconeix que es va "equivocar" amb el canvi de nom dels carrers franquistes, però diu que no va ser l'únic

El batle ha recordat que el cens el va fer un grup de treball encarregat pel Govern per complir amb una llei de Memòria Històrica aprovada pel Parlament

ARA Balears
1 min
José Hila, batle de Palma, en una imtage d'arxiu.

PalmaEl batle de Palma, José Hila, ha reconegut durant el ple de l'Ajuntament que es va equivocar amb el cens dels carrers franquistes, però que no va ser l'únic. "Assumesc la meva culpa, sí, em vaig equivocar, però no vaig ser l'únic. Va ser una cadena d'errors de la qual jo vaig ser el darrer escaló", ha dit.

Hila ha recordat que el cens el va fer un grup de treball encarregat pel Govern per complir amb una llei de Memòria Històrica aprovada pel Parlament i que "és d'obligat compliment". "Jo vaig confiar en la feina que havien fet les persones que varen fer el cens, el tramitaren i revisaren", ha dit el batle, que també ha recordat que durant un any "ningú va dir res". Segons Hila, només hi ha dues opcions: "O no revisaren el cens o ho varen fer, però no se'n varen témer de l'error".

Aquest debat s'ha fet després que el portaveu del Partit Popular (PP), Julio Martínez, li hagi recordat al batle "el ridícul nacional que va fer" després de la polèmica de la retirada de noms. Cal recordar que Hila decidí aturar el canvi de noms perquè hi havia "dubtes raonables" sobre si alguns dels que hi ha al cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat pel Govern realment es poden vincular amb l'exaltació de la dictadura. Els noms que ara qüestiona Cort són els dedicats als almiralls morts al segle XIX Churruca, Gravina i Cervera; Gabriel Rabassa; i el carrer de Toledo, un canvi que va molestar la batlessa socialista d'aquesta ciutat.

stats