Societat 11/03/2021

Les grans superfícies podran obrir els dissabtes a Mallorca a partir del 13 de març

Els bars i restaurants reobriran l'interior a partir de dia 15 amb un aforament màxim del 30%

6 min
Una gran superfície del centre de Palma

PalmaEl Govern ha decidit relaxar algunes de les restriccions per frenar la pandèmia gràcies a les bones dades epidemiològiques que presenten les Balears. En el cas de Mallorca, les grans superfícies comercials podran obrir els dissabtes a partir d'aquesta setmana –13 de març– amb un aforament del 30% de la seva capacitat màxima –de dilluns a divendres, serà del 50%. L'Executiu també permetrà que els centres comercials puguin obrir un festiu, que serà l'1 d'abril. El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, i el portaveu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, s'han reunit aquest dijous amb els agents socials i econòmics per explicar la nova situació, que estarà vigent fins l'11 d'abril.

A més, els bars i restaurants podran obrir l'interior a partir de dilluns 15 de març, també amb un aforament del 30%. Es permetrà un màxim de quatre persones de dos nuclis de convivència per taula, i els negocis hauran de continuar tancant a les 17 h. A les zones exteriors, l'aforament es manté al 50%, amb la mateixa hora de tancament i també un màxim de quatre persones per taula. Totes les mesures estaran vigents fins dia 11 d'abril, encara que es revisaran dia 9.

"Amb una incidència acumulada a 14 dies de prop de 50 casos per 100.000 habitants, es pot fer una passa més en la desescalada, però ha de ser lenta, gradual i amb molta precaució. Cal evitar que torni a pujar la corba ara que hem començat amb la vacunació massiva", ha comentat Yllanes en la compareixença posterior a la Mesa de Diàleg Social.

Al petit i mitjà comerç, l'aforament passa del 50% al 75%, i el tancament es manté a les 20 h. A més, Yllanes també ha informat que les cases de jocs i apostes podran obrir fins a les 17 h al 30%. En el cas dels marcats ambulants, podran estar al 100% de la seva capacitat sempre que tinguin fins a 20 parades. D'altra banda, els locals d'oci infantil podran obrir al 50%, amb grups de com a màxim deu persones. En aquest cas, només podran menjar i beure els menors durant mitja hora i sota la supervisió d'adults.

Negueruela també ha comunitat que les fires i festes populars continuaran prohibides, motiu pel qual no se celebraran pancaritats, i que l'oci nocturn continuarà tancat. Quant al sector cultural, l'aforament dels cinemes serà d'un 50% de la seva capacitat màxima, encara que s'hi podrà tornar a servir menjar i beguda si es redueix al 40%. Els teatres també podran funcionar amb el 50% del públic. En el cas de les platges, continuaran tancant a les 21 h i només s'hi podran trobar sis persones de com a màxim dos grups de convivència.

El portaveu de l'Executiu ha recordat l'acord al qual es va arribar dimecres amb el Ministeri de Sanitat al Consell Interterritorial: "Entre el 26 de març i l'11 d'abril només es podran reunir convivents als domicilis particulars", ha indicat Negueruela. Aquesta mesura no afecta bars i restaurants, motiu pel qual Juan Pedro Yllanes s'ha mostrat crític. "La lògica és difícil d'explicar, però és el que es va acordar i afecta tot l'Estat", ha comentat.

Eivissa passa a nivell 3

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat aquest dijous que Eivissa passarà a nivell 3, tot i que el toc de queda continuarà a les 22 h. A partir de dilluns, els restauradors podran obrir fins a les 17 h, amb un 50% d'aforament a les terrasses i quatre persones per taula de dos nuclis de convivència. L'interior ha d'estar tancat. Pel que fa a les reunions socials i familiars a l'exterior (excepte en bars i restaurants), podran ser màxim de sis persones i de dos nuclis de convivència. A l'interior només es permeten persones del mateix nucli.

També a partir d'aquest dissabte l'aforament del comerç eivissenc augmenta, del 30% actual al 50%, tant al petit comerç com a les grans superfícies. Només podran tenir obert fins a les 20 h. La novetat és que els centres comercials podran obrir els caps de setmana.

Els gimnasos es reactiven. Les activitats físiques a l'exterior es podran fer amb grups de fins a un màxim de deu persones. També es permet dur a terme un màxim de tres entrenaments setmanals d'esports d'equip i de contacte, amb possibilitat de contacte físic per a esportistes federats a partir de 12 anys, sempre que es facin en grups estables. Les platges continuaran tancades a partir de les 21 h. S'hi podran reunir grups de sis persones de dos nuclis de convivència diferents i sempre amb mascareta.

En el cas de Formentera, passarà al nivell 2, com Mallorca. La diferència és que, en aquest cas, les terrasses podran obrir fins a les 18 h. Per últim, la consellera Patrícia Gómez ha explicat que aixecaran el tancament perimetral de les Pitiüses a partir del dilluns.

Menorca relaxa les restriccions i passa a nivell 1

Menorca passarà a partir del pròxim dilluns de nivell 2 a nivell 1. D'aquesta manera, s'ampliarà l'aforament de l'interior dels bars i restaurants, que passarà d'un 30% a un 50%, així com el de les terrasses, que es podran ocupar al 100%. Així ho han anunciat el conseller de Fons Europeus del Govern, Miquel Company, i la presidenta insular, Susana Mora.

El toc de queda es manté a les 22 h i el tancament dels interiors de bars i restaurants, a les 17 h, així com els exteriors a les 22 h, excepte els divendres, dissabtes i vigílies de festiu, que mantenen el tancament a les 18 h. "En interiors, les taules han de tenir un màxim de quatre comensals de dos grups de convivència, mentre que en terrasses el màxim permès és de sis clients, també de dos grups de convivència", ha detallat el Company. A més, es manté un màxim de sis persones en les reunions socials i familiars, excepte els dies de Setmana Santa, quan només es permetran reunions del nucli de convivents.

Les sales de musculació de gimnasos passaran d'un 30% a un 50% d'aforament i les activitats de baixa intensitat es podran dur a terme amb un màxim de 15 persones i les d'alta, amb 10. A més, se suprimeix l'obligació d'utilitzar la mascareta en aquests espais.

El fet de baixar l'alerta sanitària a nivell 1 farà possible que tornin els entrenaments i les competicions d'esports d'equip i de contacte, amb possibilitat de contacte físic, exclusivament per a esportistes federats a partir de 6 anys. A les competicions esportives es permetrà la presència de públic, amb una reducció de la cabuda al 50% de la capacitat màxima i de 500 persones en cas que es tracti de competicions en espais descoberts i una reducció de la cabuda al 30% de la capacitat màxima i 200 persones en el cas d'instal·lacions cobertes.

Crítiques de PIMEM

El president de PIMEM, Jordi Mora, ha manifestat el seu suport al Govern, encara que se n'ha mostrat crític amb algunes de les decisions. "A la restauració li hauria agradat una obertura més gran a les diferents illes. A Mallorca es demanava poder fer sopars i a Menorca, poder fer-los a interiors. A Eivissa també es volien obrir els interiors", ha dit. "La restauració està en un moment de mínima supervivència i aquestes mesures no es prenen per 15 dies, sinó per un mes. Això serà complicat per al sector", ha afegit. També ha reclamat que les ajudes de l'Estat arribin ràpid, i estiguin incloses "en els balanços de les empreses" en un termini de dos mesos.

La presidenta de CAEB, Carmen Planas, també ha lamentat que "en el cas de Menorca es podria haver estat una mica més lax, haver ampliat aforament en interiors i horari de tancament". De tota manera, ha reconegut que "les mesures són necessàries per arribar a l'estiu amb la màxima seguretat". Planas ha reclamat que les ajudes del govern espanyol arribin a "tota la cadena de valor turística al més aviat possible" i que "siguin àgils". "La temporada hauria de ser prest perquè la Setmana Santa ja és aquí", ha sentenciat.

D'altra banda, el secretari general d'UGT, Alejandro Texías, ha considerat que l'Executiu podria haver estat "més flexible amb Menorca i Formentera". Així mateix, Texías ha reclamat a les empreses que "la contractació avanci en el mateix percentatge que la desescalada". "Ha arribat el moment que comencem a parlar de contractació, i no m'agraden algunes de les lletres que estam sentint de la Federació Hotelera", ha criticat.

Per la seva part, el secretari general de CCOO, José Luis García, ha assenyalat que "la Setmana Santa serà un punt d'inflexió per a la reobertura turística". "Valoram positivament que les mesures siguin d'un mes per donar seguretat. Hi ha temps per observar-ne l'evolució i anar obrint activitats", ha explicat. "Les empreses poden anar facturant i llevant treballadors dels ERTO", ha afegit.

stats