Societat 11/03/2021

Salut començarà a vacunar les persones de 50 anys aquest divendres

El mateix dia s’inicia la immunització de la franja d’edat d’entre 80 i 90 anys, un col·lectiu format per 39.700 persones

2 min
Imatge de l'operatiu de vacunació massiva al poliesportiu Germans Escales.

PalmaLa Conselleria de Salut iniciarà la vacunació contra el coronavirus dels illencs de 50 anys aquest divendres, segons ha informat el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, aquest dimecres en roda de premsa. Aquest grup poblacional, nascut l'any 1966, està format per 16.226 persones i pertanyen a la franja de 45-55 anys (grup 9) del pla de vacunació. Les persones seran citades per la central Infovacunacovid i rebran la primera dosi als punts de vacunació passiva habilitats a les diferents illes o, si encara no estan oberts, als seus centres de salut. A Eivissa i Formentera la vacunació d'aquest grup s'iniciarà el pròxim dilluns.

El mateix dia, començarà també la vaccinació de les persones que estan entre la franja d'edat d'entre 80 i 90 anys, un col·lectiu format per 39.700 persones. Aquestes seran citades als seus centres de salut i, en els casos de mobilitat reduïda, els equips d'infermeria d'Atenció Primària es desplaçaran als domicilis, igual que s'ha fet amb la franja de població d'entre 90 i 112 anys (2.635 persones).

Ara com ara, estan habilitats els punts de vacunació massiva de Son Dureta i el poliesportiu Germans Escalas, i s'estan inoculant una mitjana de 3.800 ciutadans al dia. La setmana que ve està previst que s'obri el poliesportiu Mateu Canyelles d'Inca i, al llarg del mes i en funció del nombre de vacunes rebudes, també s'obriran els altres punts. Aquests són l'hipòdrom de Manacor, el recinte firal de Maó, la sala polivalent Canal Salat de Ciutadella, el recinte firal d'Eivissa i l'Hospital de Formentera.

Fins avui, a l'Arxipèlag s'han administrat 91.982 vaccins, el 82,34 % de les dosis rebudes. D'aquestes, 66.606 s'han administrat com a primera dosi i 25.376 com a segona. Per illes, les dosis administrades han estat les següents: 73.942 a Mallorca, 8.338 a Menorca, 9.264 a Eivissa i 438 a Formentera. Per a la setmana següent, la previsió és que el Ministeri de Sanitat enviï 24.280 vaccins; la del dia 22, 32.76, i per a la darrera setmana del mes, 42.330, que serà el rècord de dosis rebudes fins ara.

Preguntat sobre per què les Illes continuen sent la comunitat que menys dosis rep, Fuster ha afirmat que "les Illes mai han rebut menys dosis que els altres", perquè l'enviament ha estat pensat d'acord amb la població diana. Així i tot, ha afegit que aquesta situació "es revertirà en dues o tres setmanes", a mesura que es vacuni població cada pic és jove. Amb tot, ha assegurat que tenir el 70% de la població vacunada abans de l'estiu "és un objectiu irrenunciable".

Per la seva banda, la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha admès que la vacunació "a escala de població encara és incipient, però ja en veim els resultats a les residències". En aquest sentit, ha assegurat que la davallada d'ingressos per coronavirus als hospitals illencs "té molt a veure" amb la situació de zero contagis entre residents als centres de gent gran.

Infovacunes

El director general del Servei de Salut ha informat que el telèfon Infovacunacovid rep unes 2.000 cridades al dia i la pàgina web, unes 3.000 visites diàries. Pel que fa al telèfon de vacunació per a persones vulnerables que s'havia de posar en marxa aquest dimecres, finalment s'endarrerirà uns dies perquè encara s'esà acabant de preparar.

stats