Societat 04/03/2021

Dispositiu policial especial per vigilar la desescalada aquest cap de setmana

La Direcció General d'Emergències coordinarà un operatiu per assegurar que es compleixen les restriccions

2 min
Control de trànsit de la Guàrdia Civil a la carretera de Palmanova

PalmaLa consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha anunciat aquest dijous que els cossos policials posaran en marxa un dispositiu especial per vigilar el compliment de les restriccions durant el primer cap de setmana de desescalada. Segons ha informat Garrido després de la reunió extraordinària del Centre de comandament Operatiu Integrat (CECOPI), la Direcció General d'Emergències coordinarà un operatiu per reforçar el control de les mesures de contenció del covid-19, en què col·laboren també la Delegació del govern espanyol de les Illes Balears, l'Ajuntament de Palma i la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).

"Després de dos mesos de restriccions molt dures, s'han començat a obrir establiments i pot ser que aquest cap de setmana sigui especial en relació amb la resta", ha advertit Garrido. La membre del Govern ha especificat que no és que "ara no hi hagi control", sinó que "aquest cap de setmana s'incrementaran el control i les inspeccions".

La novetat de la darrera resolució de Salut, publicada dilluns, estableix que ara els establiments ja "no poden vendre alcohol per endur", excepte si "el venen acompanyat de menjar", ha destacat Garrido. L'objectiu és evitar que "els carrers es converteixin en una extensió del bar o del restaurant quan tanca a les 17 h", ha afegit.

Garrido també ha alertat de la situació que s'ha "vist a les platges", que es "comencen a omplir de gent". En aquest sentit, ha recordat que a les platges també "s'apliquen les mateixes normes que a la resta d'espais: grups de sis persones, de com a màxim dos nuclis de convivència i amb la mascareta posada". Per tot això, es farà un dispositiu específic a les platges.

Dos milions d'euros en sancions

A banda d'això, la consellera ha informat que des del mes de juliol s'han fet 11.661 propostes de sanció per incompliment de la normativa covid, que ascendeixen a 2.180.000 euros en total. D'aquestes, 438.000 són de particulars i 1.700.000, d'establiments. Actualment, "la comunitat té 17 instructors per tramitar totes aquestes sancions", ha indicat.

Aquestes sancions són "autonòmiques", ha dit la consellera, atès que es deriven "d'un decret llei del mes de juny" i ja s'estan pagant. Ara bé, "si algú no la paga de manera voluntària, l'hi cobrarà directament Hisenda, com una multa de trànsit".

Per la seva banda, la delegada del govern espanyol a les Illes, Aina Calvo, ha indicat que el cap de setmana passatels cossos policials varen aixecar més de 375 actes per incompliment de les mesures contra el covid-19. Aquestes propostes de sanció tenen a veure amb festes o reunions no permeses, incompliment de l'horari del toc de queda o les restriccions d'entrada i sortida a l'illa d'Eivissa o per no dur mascareta en espais públics. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil també varen detectar nou festes il·legals a domicilis.

Aina Calvo ha comparat el procés de desescalada amb el fet de davallar unes escales. En ambdós casos "cal pausa i concentració" i "no és recomanable fer-ho ràpid, perquè podem caure". Ara, però, "estam aferrats a una barana que no teníem quan fèiem la desescalada anterior, que és la barana que ens dona la seguretat del procés de vacunació". En qualsevol cas, ha advertit que això no ha de fer que ens confiem i "acabem estampats contra el primer replà que trobem".

stats