Societat 10/03/2021

El Ministeri i el Govern balear prohibeixen les reunions socials dins els domicilis per Setmana Santa

Als bars i restaurants, es limiten les trobades a quatre persones a l'interior i a sis a l'exterior, amb un màxim de dos nuclis de convivència

3 min
La terrassa del bar Cristal de Palma, aquest dimarts al matí.

PalmaEl Ministeri de Sanitat i els governs autonòmics han decidit prohibir les reunions socials dins els domicilis i dins qualsevol altre espai privat per Setmana Santa, de manera que només es podran reunir les persones d'un mateix nucli de convivència. Als bars i als restaurants, es podran trobar un màxim de quatre persones als interiors i sis a l'exterior, amb un límit de dos nuclis de convivència. Aquesta restricció també afectarà tots els espais públics, com ara les platges i les àrees recreatives.

Així, l'Executiu balear es prepara per reobrir els interiors de la restauració a Mallorca. Cal recordar que, actualment, Menorca és l'única illa que pot obrir els interiors dels locals, però el Govern preveu que els restauradors de Mallorca també ho puguin fer a partir de dia 15. De fet, demà està programada la Mesa de Diàleg Social amb les patronals i els sindicats per pactar els detalls de la relaxació de mesures.

Pel que fa a la mobilitat, finalment el govern central ha decidit tancar perimetralment totes les comunitats autònomes menys les Balears i les Canàries, tal com va transcendir ahir després de la Comissió de Salut Pública. Així, el Ministeri accepta la petició que la Conselleria va fer en l'anterior Consell Interterritorial de Salut: que no s'obligui a perimetrar els arxipèlags perquè ja s'hi limita l'arribada de viatgers i s'hi fan controls sanitaris d'accés als ports i aeroports. Com que tota la Península estarà perimetrada, que les Illes no ho estiguin no genera canvis importants, ja que igualment els residents peninsulars no podran sortir dels seus territoris.

Els viatgers internacionals podran continuar viatjant a les Illes, sempre amb una PCR negativa si venen de països en risc. Això sí, Gómez ha demanat a la ministra Carolina Darias que Sanitat Exterior "intensifiqui, si és possible, els controls als ports i aeroports", i que aquests es mantinguin més enllà del 31 de març. A més, ha assenyalat que ara mateix només vuit països del món no han de presentar PCR negativa per entrar a Espanya. Cal dir que el país té les fronteres tancades amb Sud-àfrica, el Brasil i el Regne Unit per l'alta incidència de les variants més contagioses de coronavirus.

La proposta del Govern espanyol per Pasqua ha estat aprovada amb el vot favorable de totes les comunitats, excepte Madrid. La consellera ha afirmat que és un "acord de mínims" i que després cada govern autonòmic pot endurir les restriccions si és necessari. De fet, la decisió de limitar a dos nuclis de convivència les reunions als espais públics ha estat un criteri de l'Executiu balear. Totes les mesures -que s'aprovaran al Consell de Govern d'aquest divendres- estaran vigents des del 26 de març fins a l'11 d'abril, ambdós inclosos, segons ha detallat la consellera de Salut, Patricia Gómez, aquest dimecres, després del Consell Interterritorial de Salut.

El pla per Pasqua del govern espanyol també recomana no abaixar el nivell d'alerta en què es troben les comunitats des de les dues setmanes prèvies a les festes, encara que els indicadors siguin favorables. Per conscienciar-ne la ciutadania, llançarà la campanya 'No salvem setmanes, salvem vides'. 

70% de variant britànica

Patricia Gómez ha informat en la roda de premsa que la incidència de la variant britànica del coronavirus augmenta a les Illes i ja representa el 72% dels casos a l'Arxipèlag. A escala espanyola, la incidència és del 40%, però aquesta és una dada "que s'ha d'agafar amb pinces", ha dit la consellera, perquè no totes les comunitats seqüencien els casos com sí que fan les Balears.

Pel que fa les vacunes, Darias ha dit que demà dematí es reunirà el consell de Salut Pública i que a l'horabaixa decidirà si autoritza administrar la vacuna d'AstraZeneca a persones de més de 55 anys. Per part seva, Gómez ha defensat que si es decideix fer-ho, ajudaria a poder accelerar el ritme de vacunació.

Una mala notícia que ha donat la consellera és que la setmana que ve arribaran a les Balears la meitat dels vaccins d'AstraZeneca que es tenien previstos, cosa que "afecta la nostra previsió d'obrir els grans centres de vacunació", ha avançat. Per acabar, ha assegurat que està previst que aquesta setmana l'Agència Europea del Medicament aprovi el fàrmac de Johnson and Johnson.

stats