Societat 08/03/2021

El Govern preveu obrir l'interior de bars i restaurants a Mallorca a partir de dia 15

També es permetrà la reobertura de les terrasses dels negocis d'hostaleria a Eivissa

3 min
Terrassa d'un bar a Palma

PalmaEl Govern revisarà divendres les mesures restrictives per fer front a la pandèmia de covid-19 i, si les dades epidemiològiques continuen sent positives, preveu permetre que bars i restaurants obrin els seus interiors a partir del 15 de març. "Farem passes en aquest sentit. La intenció del Govern és anar desescalant i prendre mesures menys restrictives. Aquest divendres toca revisió, i si les dades són positives, s'anirà fent la desescalada", ha indicat el portaveu de l'Executiu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió del Consell de Govern d'aquest dilluns. A més, a Eivissa es podran reobrir les terrasses dels negocis de restauració, després que la seva incidència acumulada a 14 dies sigui de 74 casos per cada 100.000 habitants, segons ha apuntat Negueruela –a Mallorca hi ha 55 casos; a Menorca, 7,9, i a Formentera, 36,5.

De fet, Negueruela ha remarcat que "hi ha una part de la restauració que no té terrasses" i que, per tant, no ha pogut reobrir des que es va permetre el 2 de març a Mallorca. "És important començar a donar oportunitats al conjunt del sector", ha insistit. "La precaució és molt important amb la soca britànica, i cal recordar que es permet un màxim de quatre persones de dos nuclis de convivència per taula", ha reiterat. El portaveu ha assenyalat que una nova corba seria "molt perillosa" i que, per evitar-ho, "és molt important que es mantingui el respecte a la normativa i l'horari de tancament". "Estam a les portes d'una temporada decisiva i tots tindrem oportunitats si cooperam", ha dit.

El portaveu ha recordat que la desescalada serà "lenta", segons recomanen els experts, encara que la situació sigui bona. "Seria un perill obrir de manera generalitzada i que s'incrementàs el nombre de contagis amb la soca britànica", ha continuat. "Si controlam la situació podrem continuar desescalant, però encara hi ha marge de millora", ha considerat Negueruela. A més, el portaveu ha fet una crida a la responsabilitat dels empresaris i la ciutadania. "Que es permeti obrir fins a les 17 h no vol dir que se surti des de les 10 h", ha afegit.

D'altra banda, Negueruela ha remarcat que, des que els negocis de restauració poden obrir les terrasses, "s'han fet més de 200 intervencions i s'han localitzat més de 300 persones a l'interior de bars i restaurants incomplint les mesures". A més, hi ha 35 propostes de sanció per festes a cases i botellots. Per això, el portaveu no ha obert la porta a ampliar el toc de queda més enllà de les 22 h ni s'ha mostrat partidari que els bars i restaurants obrin més enllà de les 17 h. A més, també ha explicat que el Govern es reunirà amb els agents socials i econòmics per tal de valorar els incompliments i recordar la normativa vigent. "El Govern ha de controlar les mesures, però les empreses i la ciutadania les han de complir", ha dit.

L'Executiu també decidirà sobre l'obertura de grans superfícies els caps de setmana

Per la seva part, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha indicat que el Govern no descarta autoritzar l'obertura de grans superfícies comercials els caps de setmana, encara que també ha advertit que a les inspeccions del cap de setmana passat s'han posat "moltes sancions per incompliment de la normativa", segons ha informat l'agència Efe. La presidenta ha recordat que l'Executiu treballa amb els experts per prendre "les decisions adequades a cada moment" i ha afegit que es presentaran propostes diferents per a cada illa, perquè cadascuna té la seva pròpia situació epidemiològica. "La situació sanitària està millorant molt a les quatre illes en aquests moments, però cal continuar sent prudents perquè la soca britànica ja hi és en un 70% a Mallorca i en diverses proporcions a cada illa", ha dit.

La cap de l'Executiu ha advertit també de la preocupació que provoca que hi hagi una pujada de la incidència de covid-19 a països europeus com Alemanya, Itàlia i França. "Ens fa pensar que no estam segurs", ha comentat, a més de considerar que s'han de prioritzar la prudència i "una desescalada molt lenta". Armengol ha recordat que es continua treballant amb els agents socials i econòmics i que "s'estan estudiant tots els sectors més afectats, com el comerç, l'esport i la restauració". Sobre la possible obertura de les grans superfícies els caps de setmana, ha apuntat que "aquesta setmana hi haurà reunions amb les meses de diàleg i els diferents sectors". En cas que sigui possible, la decisió es prendrà en el Consell de Govern de divendres. "No està descartat, s'ha de parlar també d'aforaments, horaris i altres qüestions. La nostra idea és anar permetent més llibertats als ciutadans si les condicions sanitàries ho fan possible, però tothom ha de complir la normativa. És important que els empresaris se'n facin càrrec dins els seus establiments", ha comentat.

stats