Societat 25/02/2021

Els bars i restaurants de Mallorca i Formentera podran obrir les terrasses fins a les 17 h

Els restauradors de Menorca són els únics que podran tenir l'interior obert

3 min
Una terrassa durant la pandèmia.

PalmaEl Govern permetrà que els bars i restaurants de Mallorca i Formentera puguin obrir les terrasses fins a les 17 h. Serà amb un aforament del 50%, amb taules de fins a quatre persones i de dos nuclis de convivència. També autoritza les reunions socials de fins a sis persones a interior i exterior, i de dos nuclis de convivència a tot l'Arxipèlag menys a Eivissa, on la incidència del virus és encara alta. Així ho ha explicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dijous després de la reunió amb les patronals i els sindicats.

Aquestes mesures s'aprovaran divendres en Consell de Govern, entraran en vigor dia 2 de març i estaran vigents un mínim de dues setmanes. En l'escala de restriccions, Eivissa es manté en el nivell 4, Mallorca i Formentera baixen al nivell 3, i Menorca, al 2. Per fer una desescalada més gradual, l'Executiu ha decidit endurir les mesures previstes fins ara al semàfor de restriccions. El toc de queda a tota la comunitat es manté de les 22 a les 6 h. A més, continua estant prohibit fumar a les terrasses i a la via pública si no es pot assegurar la distància d'1,5 metres.

En el nivell tres, s'amplia l'aforament dels comerços, que passen del 30% al 50%. Cal dir, però, que les restriccions de les grans superfícies continuen, i tant els cap de setmana com els dies festius hauran de tenir tancat. Aquestes mesures entraran en vigor a aquest dissabte, dia 27 de febrer.

En aquesta fase també es relaxen les restriccions en l'àmbit esportiu. A partir d'aquest dissabte els gimnasos i altres establiments esportius podran obrir amb limitacions a les sales de musculació i amb un aforament màxim del 30%. Aquest aforament serà el mateix al vestuari, però les dutxes continuaran tancades.

Per a les activitats a l'aire lliure es permetran grups de fins a 10 persones. Una altra de les novetats és que es permeten els congressos i les reunions de negocis amb un màxim de 50 participants. També es reobren els clubs de gent gran, però amb condicions estrictes: només s'hi podran fer activitats amb una participació limitada, de sis persones.

Armengol ha insistit que "l'amenaça" de la soca britànica i la proximitat de la temporada turística obliguen el Govern a extremar totes les precaucions, i ha qualificat les restriccions aplicades per l'Executiu d'entre "les més restrictives d'Espanya". La presidenta ho té clar: "Si els casos augmenten la presa de decisions de tornar enrere serà immediata", i ha manifestat que la desescalada ha de ser "lenta i segura" per poder mantenir la incidència acumulada baixa, per sota dels 50 caos per 100.000 habitants. "Durant les pròximes setmanes ens jugam la resta de l'any", ha apuntat.

Menorca, l'única illa amb l'interior dels bars obert

Menorca és l'única illa que podrà tenir l'interior dels bars i restaurants obert a partir de dimarts, segons ha informat el conseller de Fons Europeus, Miquel Company, aquest dijous en roda de premsa. L'aforament serà del 30% de capacitat i amb un màxim de quatre persones per taula, però no es podran utilitzar les barres. A fora, l'ocupació límit serà del 70% amb un màxim de sis persones per taula. A més, els locals hauran de tancar els interiors a les 17 h i el tancament total es fixa a les 22 h, excepte en divendres, caps de setmana i vigílies de festius, que s'avança a les 18 h.

Pel que fa als gimnasos, se n'amplia la capacitat al 50%. Aquest també serà l'aforament màxim per a llocs de culte i espais culturals. En teatres, auditoris i espais similars hi haurà un límit de 200 persones. Una altra novetat es que es permet l'esport en grup i amb contacte, i hi podrà assistir públic al 25% de l'ocupació de les grades.

Patronals i sindicats aposten per una desescalada que reactivi l'economia

La presidenta de la Confederació d'Associacions d'Empresaris de les Balears (CAEB) ha insistit en la importància de reactivar la temporada turística com més aviat millor. Ha assenyalat que s'ha de tenir el control de la pandèmia, evitar una quarta onada i avançar amb la vacunació. Per la seva banda, el president de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM), Jordi Mora, ha apuntat que li agradaria que la desescalada fos "més ràpida" i ha demanat una revisió setmanal i no de 15 dies. Per la seva banda, el portaveu d'UGT, Alejandro Texías, ha reclamat "prudència" per poder arribar "a una temporada decent i recuperar una part de l'economia". Així mateix, el secretari general de Comissions Obreres (CCOO), José Lluís Garcia, ha manifestat que la represa de l'activitat permetrà "que alguns treballadors surtin dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO)".

stats