Economia 15/01/2021

El Govern aprova una bateria d’ajudes per als sectors més tocats per les restriccions

Tres dies després de la manifestació, l’Executiu anuncia un paquet de mesures que arriba als 103,5 milions d’euros

Laia Colomer
3 min
Roda de premsa posterior a la reunió extraordinària de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació Econòmica i Social.

PalmaEl Govern de Francina Armengol va anunciar divendres un paquet de mesures econòmiques destinades a ajudar els sectors més afectats per les restriccions imposades per l’Executiu les darreres setmanes. En total, la bateria d’ajudes suma 103,5 milions d’euros. La mesura es va consensuar amb els consells insulars i els ajuntaments, representats per la Federació d’Entitats Locals (FELIB), així com amb patronals i sindicats, en una reunió extraordinària de la Comissió de Seguiment del Pacte per la Reactivació Econòmica. Una part important d’aquesta partida, 30 milions d’euros, anirà destinada a ajudes directes per als sectors més tocats per les darreres restriccions, com és el de la restauració i els gimnasos. Els propietaris d’aquests negocis podran sol·licitar 1.500 euros mensuals durant els tres primers mesos del 2021.

Una altra gran quantitat de doblers, 20 milions, es dedicarà a tots els sectors productius que “s’estan veient afectats des del principi de la pandèmia”, com el sector cultural i el dels transports, va explicar la presidenta, Francina Armengol, en la roda de premsa posterior a la reunió. A més, la presidenta va anunciar la intenció de reduir el cobrament de les taxes de fems i d’ocupació de la via pública dels locals, un estalvi que pot arribar als 3,5 milions d’euros. L’Executiu també va fer públic que posa en marxa una nova línia de crèdits ISBA per tal de facilitar la injecció de fins a 50 milions d’euros a petites i mitjanes empreses i autònoms. Aquesta línia d’ajudes es podria ampliar fins a 100 milions d’euros aplicables durant tot l’any que ve.

Les patronals no en tenen prou

La Federació de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM) i l’Associació de bars, restaurants i cafeteries de Mallorca (CAEB) consideren que les mesures anunciades són insuficients per a la reactivació del sector de la restauració. A pesar que valoren positivament la inversió en els sectors més perjudicats, creuen que necessiten més suport. La presidenta de CAEB, Carmen Planas, va lamentar, en la roda de premsa posterior a la reunió, que els doblers arriben tard: “Les nostres reivindicacions fa molts mesos que són damunt la taula de l’Executiu”, assegurava. Ambdues patronals també demanen més suport al govern espanyol. “L’executiu de Sánchez ha d’implicar-se més en el reconeixement, en forma d’ajudes econòmiques concretes i ràpides, a sectors lligats al turisme, pensant sobretot en la imminent arribada de la temporada turística”, reclama PIMEM.

Aquesta ha estat una setmana marcada per la manifestació, el 12 de gener, davant el Consolat de Mar de Palma, en què treballadors del sector de la restauració i d’altres que també estan a fectats –a més de tota mena de ciutadans– varen protestar contra el Govern i la presidenta, i varen reivindicar, en un ambient de crispació, més ajudes econòmiques directes.

Diferències dins del Pacte

La protesta també va generar discrepàncies dins el Govern del Pacte, entre el PSIB, MÉS per Mallorca i Podem. La situació els va forçar a avançar la reunió que des de feia dies els ecosobiranistes i els del partit morat reclamaven. L’endemà de la manifestació, es va convocar una trobada en la qual es varen posar de manifest les discrepàncies amb la gestió de la crisi.

Fonts de Podem que varen assistir a la reunió lamenten que el Govern anunciàs restriccions sense comunicar, al mateix temps, ajudes econòmiques directes per als sectors més perjudicats. Visió compartida per MÉS, que també considera que Armengol va fer tard.

“Qui fa feina s’equivoca”, així va respondre la presidenta la pregunta sobre si l’Executiu havia menystingut, abans de la protesta, la dimensió de la crispació social al carrer. En la roda de premsa de divendres, en què va anunciar les ajudes per als sectors damnificats, Armengol assegurà que el Govern era molt conscient que hi ha gent que no podrà tornar a obrir el negoci. “Coneixem la frustració de la ciutadania, cercam contínuament millors solucions”, explicà.

Contràriament, però, MÉS i Podem, en la reunió de dimecres, varen recriminar al nucli dur del Govern que aquest no comptàs amb ells per prendre les decisions. I feren evident el seu malestar per la manera com s’havien comunicat les restriccions. “Cal ser més previsors, perquè, si no, en passa una de grossa al carrer”, assenyalen fonts de Podem.

stats