Societat 08/01/2021

El Govern tancarà bars, restaurants i grans superfícies a Mallorca durant quinze dies

A partir de dimarts, els establiments comercials de més de 700 metres només podran vendre productes essencials, com els d'alimentació i neteja

Maria Llull
3 min
Un centre comercial de Palma

PalmaEl Govern tancarà bars, restaurants i grans superfícies comercials –de més de 700 metres– a Mallorca durant quinze dies a partir de dimarts i fins al 26 de gener. Durant aquest temps, només podran vendre productes essencials, com els d'alimentació, neteja i parafarmàcia, segons ha anunciat aquest divendres la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa. A més, se suspèn l'activitat en gimnasos i spas, i no es permetrà públic a cap esdeveniment esportiu. Totes aquestes mesures, a més d'altres que encara s'estudien –com les que afecten el sector de la cultura–, s'aprovaran en el Consell de Govern de dilluns que ve.

"Es tracta de tancar activitats que puguin generar aglomeracions i evitar una relaxació per part de la ciutadania", ha dit Costa, a més d'aclarir que bars i restaurants podran continuar amb el servei a domicili i la recollida de menjar en els establiments.

El petit comerç continuarà amb les mateixes restriccions que fins ara: els negocis hauran de tancar a les 20.00 hores i l'aforament serà d'un 30% de la seva capacitat màxima. La resta de mesures del nivell 4 d'alerta sanitària també es mantindran, com el toc de queda de les 22.00 hores a les 6.00 del matí. "L'objectiu és que la gent mantingui una activitat mínima i essencial. Volem preservar l'educació i les feines, com també la salut dels nostres majors. Les compres que s'hagin de fer aquests quinze dies haurien de ser bàsicament l'essencial per al dia a dia", ha comentat la portaveu, a més de subratllar que "es necessita un esforç extra" per controlar la pandèmia i que "ara mateix no hi ha espai per a celebracions ni esdeveniments populars".

El Govern s'ha reunit aquest mateix divendres amb les patronals i els sindicats per tractar-hi les noves restriccions i la situació de la pandèmia. Així mateix, s'ha compromès a mantenir reunions de feina la setmana vinent, "no només per valorar-ne l'impacte econòmic, el qual és evident, sinó per treballar les ajudes que hi pugui haver per part de totes les administracions", ha explicat la portaveu de l'Executiu. També ha lamentat que, per molt que es faci des de les institucions, "el cost econòmic no es podrà compensar al 100%".

El Govern defensa el sistema de nivells d'alerta sanitària

D'altra banda, tant Costa com la consellera de Salut, Patricia Gómez, han defensat el sistema de nivells d'alerta sanitària que fa servir el Govern i que s'ha hagut de complementar amb diferents mesures segons l'evolució de la situació sanitària, sobretot a Mallorca, que està a nivell 4. "En arribar a aquest nivell hem de fer una graduació, perquè no és el mateix tenir 300 casos que 700. Estam oberts a prendre qualsevol mesura que sigui necessària per aturar la incidència, perquè és una obligació per part del Govern revisar-ne permanentment el pla", ha dit Gómez.

Per part seva, Costa ha recordat que "el pla de nivells es va aprovar a escala europea", però també n'ha destacat la flexibilitat, perquè "no es poden preveure totes les concrecions amb aquest sistema i dins del nivell 4 s'han hagut d'aprovar mesures complementàries per reforçar les que ja s'apliquen".

El COMIB dona suport a les mesures

El Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) ha donat suport a les noves mesures restrictives de la mobilitat anunciades pel Govern. Segons el COMIB, les restriccions "són imprescindibles per aturar l'elevadíssima corba de nous contagis a les Balears". L'entitat apunta que és necessari establir mesures fermes que evitin l'aglomeració i demana als ciutadans que siguin responsables per fer front a la "situació actual d'extrema gravetat epidemiològica".

El Col·legi de Metges ha recordat la importància de la vacunació per posar fi a la pandèmia, vacunació que, segons destaca el COMIB, "és especialment necessària en sanitaris, treballadors sociosanitaris de les residències d'ancians i persones vulnerables".

stats