Societat 22/11/2020

Aquest dilluns entra en vigor el decret que exigeix una PCR negativa als turistes provinents de zones en risc

Segons la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquesta normativa afecta 8 de cada 10 viatgers que arriben a les Balears

Ara Balears
2 min
Un turista a l'aeroport de Palma.

PalmaEl nou decret del govern espanyol que exigeix als viatgers internacionals que presentin un resultat de PCR negatiu de les darreres 72 hores si provenen d'un país en risc pel coronavirus entra en vigor aquest dilluns. La presidenta del l'Executiu balear, Francina Armengol, assenyala que aquesta normativa afectarà 8 de cada 10 viatgers que arribin a les Illes.

El Ministeri de Sanitat va confirmar la notícia l'11 de novembre al Consell Interterritorial de Salut. El decret especifica que s'exigirà la prova d'entrada als viatgers de 28 països i territoris europeus i 37 de la resta del món i que la llista es revisarà cada 15 dies. Aquesta nova mesura s'afegirà a la presa de temperatura i al control visual, que a la pràctica era força flexible amb l'entrada dels viatgers als aeroports.

Armengol va celebrar aquesta decisió del govern espanyol i ja va manifestar que "és una passa fonamental per a aquesta comunitat autònoma" i que ajudarà que es pugui "establir l'activitat turística amb seguretat". La presidenta va recalcar que pràcticament tots els països europeus, entre els quals hi ha Alemanya i el Regne Unit, són considerats zones de risc perquè estan per sobre dels 150 casos per 100.000 habitants i, per tant, per a gairebé tots els viatgers internacionals serà una obligació presentar la PCR.

Tot i això, la necessitat de fer-se una prova PCR els tres dies abans d'arribar a l'Estat permetrà que no entrin persones contagiades, encara que, segons les autoritats sanitàries, no constava que en fossin gaires. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que els casos importats representen el 0,08%, però justifica la mesura per adaptar-se a un pla conjunt dels socis europeus. A partir d'aquest dilluns, per entrar a Espanya caldrà dur una acreditació original en castellà o anglès segons la qual el resultat de la prova diagnòstica ha sortit negatiu.

Països afectats

Segons la llista publicada al BOE els països de la UE i Shengen que es veuran afectats per la mesura són Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Txèquia, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Estònia, França, Grècia (excepte algunes zones), Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega (excepte algunes regions), Països Baixos, Polònia, Portugal (les Açores en queden fora), Romania, Suècia, Liechtenstein i Eslovàquia.

La llista inclou també Andorra, els Estats Units, Gibraltar, Albània, Argentina, Armènia, Aruba, Bahrain, Belize, Bòsnia i Hercegovina, Cap Verd, Colòmbia, Costa Rica, els Emirats Àrabs Units, la Federació Russa, Geòrgia, Guam, Jordània, Kuwait, Líban, Líbia, Macedònia del Nord, el Marroc, Moldàvia, Mònaco, Montenegro, Palestina, Panamà, la Polinèsia Francesa, Puerto Rico, el Regne Unit, San Marino, Saint-Martin, Suïssa, Tunísia i Ucraïna.

L'acord de la UE estipula que com a norma general els estats membres no establiran restriccions a la lliure circulació als països que estiguin en color verd. Espanya ha informat que pren aquest acord com a referència i que s'aplicarà per als països pintats de color vermell. El mapa amb els colors de cada país, segons el document del 13 d'octubre, s'anirà actualitzant a la web del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

stats