Política 11/11/2020

Armengol, sobre les PCR als turistes de zones en risc: "És una passa fonamental per a aquesta comunitat"

La presidenta del Govern balear ha subratllat que la mesura afecta 8 de cada 10 viatgers que arriben a les Illes

E. N.
2 min
Francina Armengol al Consolat de Mar.

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha celebrat la decisió de l'executiu espanyol d'exigir una PCR negativa dels darrers tres dies als turistes estrangers que provinguin de zones de risc. "És una passa fonamental per a aquesta comunitat autònoma", ha defensat. I ha assegurat que la decisió ajuda que es pugui "establir l'activitat turística amb seguretat". En aquest sentit, ha subratllat que aquesta mesura afecta 8 de cada 10 passatgers que arriben a l'Arxipèlag i ha posat d'exemple l'any 2019, quan dels 16,5 milions de turistes que reberen les Illes, 13,7 foren internacionals.

Armengol ha recordat que pràcticament tots els països europeus són considerats zones de risc perquè estan per sobre dels 150.000 casos per 100.000 habitants i, per tant, per gairebé tots els viatgers europeus serà una obligació presentar la PCR. Alemanya i el Regne Unit –els dos països emissors de turistes més importants per a les Balears– tenen actualment incidències de 268 i 443 casos, respectivament.

Del dispositiu de control se n'encarregarà el govern central, i es preveu que es comenci a aplicar a partir del 23 de novembre. Armengol opina que és una mesura que s'hauria d'allargar mentre duri la pandèmia del coronavirus. D'altra banda, ha assegurat que continua negociant amb l'executiu de Pedro Sánchez per controlar també les persones que arriben a les Illes amb avió o vaixell des de la Península, però ha admès que per ara "no està sobre la taula".

L'altre acord que s'ha tractat aquest dimecres a la Conferència Interterritorial de Salut ha estat la compra de la vacuna de Pfizer-Biontech contra el coronavirus. En aquest sentit, la presidenta ha defensat que és un encert que sigui la Unió Europea qui compri de manera massiva la vacuna contra el coronavirus, perquè no entrin en competència els diferents països, com va passar amb el material sanitari a l'inici de la pandèmia. Encara no se sap quantes dosis rebran les Balears, però Armengol ha explicat que la distribució es farà per quantitat de població vulnerable. Actualment, s'està treballant en aquest sentit, i confien que es pugui començar a vacunar a principi de 2021.

Els hotelers, satisfets

La presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha destacat que la mesura presa pel govern espanyol "és una notícia ben rebuda i necessària". Frontera ha subratllat que s'han de continuar posant tots els filtres necessaris per tenir un control "rigorós" als ports i aeroports, i ha afegit que "hem d'evolucionar de manera positiva en els indicadors sanitaris per generar confiança i assegurar el turisme i la reactivació econòmica a les Balears".

stats