Societat 15/04/2021

El Govern preveu aprovar el projecte de llei de la ciència al juny

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, espera que el projecte arribi al Parlament després de l'estiu

ARA Balears
2 min
Imatge de la comissió d’Educació, Recerca i Cultura d’aquest dijous.

PalmaEl conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha anunciat a la Comissió d'Educació, Recerca i Cultura d'aquest dijous que espera aprovar en Consell de Govern el projecte de llei de la ciència al juny. Així, el projecte arribaria al Parlament de les Illes Balears després de l'estiu, ha avançat Company, qui assegura que la llei "possibilitarà un marc jurídic i normatiu estable per a la política científica" i "recollirà les desigualtats de les Illes Balears".

D'acord amb la previsió de la Conselleria, l'avantprojecte de la llei de la ciència sortirà a exposició pública els primers dies de maig, i durant un període de 15 dies, per poder incloure-hi les possibles aportacions i propostes de millora sobre el text. No obstant això, Company ha destacat que la col·laboració amb les institucions implicades ha estat "constant durant tot el procés de redacció".

A banda d'això, Company ha fet un repàs per les diferents àrees de la seva Conselleria. Així, ha reconegut que les Balears estan "a la coa estatal en despesa de recerca", però ha subratllat que són "la comunitat que més ha crescut en personal" dedicat a aquest àmbit des de l'època precrisi i "la segona que més ha crescut en recerca i desenvolupament". Com a exemple, el conseller ha recordat que els investigadors han crescut un 46% del 2015 al 2019.

Cal recordar, però, que les Balears són la comunitat on es dedica un percentatge més baix del PIB a recerca i desenvolupament des de l'any 2000, segons les xifres de l'INE. A més, el Govern va preveure en els pressupostos del 2021 una retallada de 4,3 milions d'euros en la partida de recerca científica. No obstant això, Company ha tret pit: "Hem de fer de la ciència i la recerca un dels motors de la recuperació econòmica i per fer-ho possible hem de ser capaços de captar i retenir talent i de promoure la feina d'equips investigadors d'excel·lència".

Un "batibull" de competències

La diputada del Partit Popular a les Balears Núria Riera ha carregat contra el conseller durant la comissió i l'ha qualificat de "quota de Menorca" al Govern balear. A més, ha assegurat que la seva Conselleria és "un batibull de competències que no estan lligades entre si mateixes" ni amb ell. Riera ha aprofitat per demanar-li si algun dels càrrecs de la seva Conselleria s'havia vacunat de manera irregular, a la qual cosa Company ha respost que ho desconeix. Ara bé, li ha "jurat" que ell no s'havia vacunat contra el covid-19.

stats