Societat 21/03/2024

El Govern es nega a parlar de la seva política lingüística al primer ple del Consell Social de la Llengua

L'Executiu sí que s'ha compromès a estudiar la possibilitat de fer un ple monogràfic sobre aquest tema

2 min
consell social llengua

PalmaEl primer ple del Consell Social de la Llengua Catalana (CSLC) de la legislatura s'ha reunit aquest dijous de manera extraordinària i amb mesos de retard sense que s'hagi pogut tractar la política lingüística del Govern, precisament perquè l'Executiu s'ha negat a incloure aquest punt a l'ordre del dia. El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauçà, ha estat l'encarregat de presidir la sessió, a la qual no ha assistit la presidenta del Govern, Marga Prohens.

Ara bé, la pràctica totalitat dels integrants del CSLC –excepte els representants de l'Executiu i de Vox– s'ha sumat a la reclamació del president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, i ha exigit que es dugui a terme un ple monogràfic sobre les polítiques lingüístiques de la legislatura, una exigència que Bauçà s'ha compromès a consultar amb Prohens –ho han exigit el PSIB, MÉS per Mallorca, UGT, CCOO, l'SPIB i vocals independents. "Hi ha una necessitat peremptòria de fer un ple monogràfic sobre les polítiques lingüístiques del Govern. El Consell Social de la Llengua és el fòrum per discutir-ho", ha manifestat Llabrés, qui ha fet referència a "l'eliminació del requisit del català a la sanitat, el pla de segregació lingüística a l'educació i les mesures que han pres ajuntaments com el de Palma i Calvià" per llevar el català com a llengua vehicular dels consistoris.

L'argument del Govern per no tractar sobre les seves polítiques lingüístiques ha estat que la petició per incloure aquest punt a l'ordre del dia no s'ha fet a temps, un argument que el jurista Lluís Segura Ginard ha rebatut. A més, el president de l'OCB també ha exigit que, a partir d'ara, les mesures de política lingüística s'abordin en el Consell Social de la Llengua abans d'aplicar-se.

Els actuals vocals independents estaran fins al juny

D'altra banda, en aquest ple s'ha notificat que els actuals vocals independents del CSLC en formaran part fins al juny. Cal recordar que el Govern els volia renovar aquest març, tres mesos abans que s'acabàs el termini de quatre anys durant el qual no poden ser substituïts. De tota manera, s'hi han incorporat tres vocals independents nous, que substitueixen membres que no han volgut continuar-hi i el professor i escriptor menorquí Joan F. López Casasnovas, que va morir el juliol de 2022. Les noves incorporacions són l'escriptora Rosa Planas, el filòleg Ivan Solivellas i la historiadora Laura Miró.

stats