Societat 29/04/2020

El Govern demana que Menorca també comenci dilluns el desconfinament i obre la porta a Eivissa

El president del Consell de la Pitiüsa major consultarà aquesta possibilitat amb els ajuntaments i els agents socials i econòmics de l'illa

Maria Llull
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la reunió amb consells i ajuntaments

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat que les Balears demanaran a l'Estat que Menorca també comenci dilluns la fase 1 del desconfinament, igual que Formentera. A més, Armengol ha indicat que l'Executiu també considera que Eivissa està preparada per iniciar el procés abans que Mallorca, encara que esperarà una resposta del president del Consell de la Pitiüsa major, qui vol tractar aquesta qüestió amb els ajuntaments i els agents socials i econòmics de l'illa.

Armengol ha comparegut aquest dimecres, després de reunir-se amb el grup d'experts i d'estratègia del desconfinament, i amb els consells insulars i els ajuntaments, i ha argumentat que el Govern vol incloure Menorca i Eivissa en la fase 1 del desconfinament a causa de "la situació sanitària" i "la baixa incidència de la pandèmia" en aquestes illes. "La situació està molt controlada a Eivissa i Menorca, i també a Formentera", ha destacat, a més de recordar que el desconfinament asimètric obeeix a "criteris tècnics, sanitaris i científics". Així i tot, la presidenta ha recordat que "això no vol dir que el govern espanyol ho accepti".

Pel que fa a la situació sanitària de les Balears, la presidenta ha subratllat algunes dades, com el descens del 28% dels hospitalitzats –un 50% a Menorca i Eivissa– i del 30% en el cas dels ingressats a UCI. "A Menorca no hi ha cap ingrés a UCI des del 5 d'abril, i a Eivissa des del 7 d'abril", ha continuat. Quant als pacients que no estan ingressats i que estan controlats per Atenció Primària, Armengol ha indicat que s'ha reduït un 44% a les Balears i que aquesta minva ha estat molt superior a Menorca, amb un 96% menys de casos –de 28 a 1–. La reducció a Eivissa i Formentera ha estat del 64%.

La presidenta s'ha mostrat satisfeta perquè Madrid consideri les illes com a unitats territorials, malgrat que les Balears són una comunitat autònoma uniprovincial. "Tenim una situació molt diferents d'altres comunitats", ha dit, a més de recordar el que implicaria per a Menorca i Eivissa, a més de Formentera, entrar en la fase 1 del desconfinament dilluns.

"Podria haver-hi contacte social entre grups reduïts de persones. El petit comerç podria obrir, com també un terç de les terrasses dels locals de restauració. També ho podrien fer els mercats a l'aire lliure i els hotels, sense les zones comunes", ha comentat. "Es podrien obrir biblioteques i museus, i es permetrien les activitats del turisme actiu i les del sector agroalimentari i pesquer. Es permetrien les vetles amb un nombre limitat de familiars i els centres educatius es podrien preparar per quan arribi la reobertura", ha afegit, a més d'assenyalar que es reactivaria el transport públic urbà i interurbà amb control de l'ocupació.

Crítiques del sector turístic

Sobre les crítiques que ha rebut el pla de desconfinament per part del sector turístic, el qual reclama informació pel que fa a la recuperació de la connectivitat aèria i sobre si s'allargaran els ERTO de força major més enllà de l'estat d'alarma, Armengol ha comentat que "és important començar a avançar en la reobertura" i que "tothom s'haurà de reinventar". "Si volem una destinació segura, haurem de treballar per ser-ho, i veig positiu que s'avanci en les obertures".

La presidenta ha recordat que "el turisme serà una de les activitats econòmiques més complicades de recuperar", perquè "depèn dels països emissors" i d'un "acord europeu per garantir la seguretat als aeroports". En aquest àmbit, Armengol ha reclamat que Aena i l'Autoritat Portuària es facin càrrec del cost dels controls de seguretat sanitària dels passatgers que inicialment varen assumir les Balears. "Pertoca al govern d'Espanya", ha afirmat, a més de destacar que els controls s'hauran d'incrementar d'acord amb l'obertura d'activitats amb mesures com el control de la temperatura.

Armengol ha assegurat que el Govern controlarà de manera intensa la situació sanitària a les illes que comencin abans el desconfinament, amb un increment de tests –PCR, d'anticossos i serològics– a la població. "Si hi ha contagi, caldrà trobar els contactes dels infectats de la manera més ràpida i aïllar-los", ha dit, a més de reclamar eines tecnològiques homologades a escala europea. El Govern acabarà aquesta setmana les proves a totes les residències de les Balears i continua testant el personal sanitari. A més, es faran proves als casos probables.

La cap de l'Executiu ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania, perquè respecti les recomanacions higièniques i sanitàries. "Si evitam contagis, podrem tenir llibertat abans i obrir l'activitat econòmica. Però el virus continua aquí, i continua contagiant, emmalaltint i matant. Si no ho feim bé, haurem de tornar fases enrere", ha dit.

stats