Urbanisme
Societat 18/06/2024

El Govern legalitzarà les construccions irregulars en rústic encara que no tinguin parcel·la mínima

El Decret de simplificació administrativa estableix que es poden vulnerar "tots els paràmetres urbanístics" i tot i així regularitzar les edificacions

2 min
La construcció d'un xalet

PalmaEls propietaris de cases il·legals que vulguin aprofitar-se de l'amnistia en rústic no hauran ni tan sols de complir el paràmetre de la parcel·la mínima, que els experts en territori consideren cabdal. L'anàlisi en profunditat del Decret llei de simplificació administrativa que ja ha validat el Parlament eximeix, literalment, "de tots els paràmetres" urbanístics als infractors. Per tant, qualsevol construcció en rústic es podrà legalitzar, tingui el volum que tingui i per molt que no disposi dels mínims que marca la llei.

Qualsevol ciutadà de les Balears que vulgui aixecar una casa en sòl rústic ha de disposar d'una extensió mínima, que amb caràcter general estableix 14.000 metres quadrats en sòl rústic i 50.000 en Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP). Per sota d'aquestes mides de parcel·la, no es pot fer una casa.

Quan el Govern va començar a parlar de legalitzar edificacions en rústic, alguns especialistes varen pensar que es permetria regularitzar aquelles construccions que superaven el volum autoritzat, que tenien elements fora d'ordenació, però que, en tot cas, com a mínim tenien els metres quadrats mínims de parcel·la que exigeix la llei. Per tant, no es permetria legalitzar cap casa que no s'hagués fet a un terreny d'almenys 14.000 metres quadrats. Però la disposició del Decret llei de simplificació deixa clar que s'eximeix els propietaris de complir qualsevol dels paràmetres urbanístics. Fonts de l'Executiu han confirmat que "això inclou sense cap dubte la parcel·la mínima".

Una casa de 1.000 metres quadrats feta a una parcel·la de 7.000 metres quadrats, que és completament il·legalitzable i que mai no s'hagués pogut fer, es podrà regularitzar. L'únic requisit és que no hi hagi ja cap acció de l'Administració en vigor. La famosa disposició addicional setena del Decret de simplificació estableix que "es poden legalitzar amb caràcter extraordinari en el termini màxim de tres anys, sense que siguin d'aplicació les condicions i els paràmetres urbanístics aplicables amb caràcter general a les edificacions a sòl rústic" i, per tant, no cal complir ni tan sols la parcel·la mínima.

Mapa que recull les àrees de prevenció de riscos (zones ombrejades) i els punts on es podran fer xalets una vegada es derogui la prohibició que aprovà el Pacte (punts vermells).

Els partits de l'oposició han fet referència en diverses ocasions a la inconstitucionalitat de la norma, però de moment encara no s'ha fet cap passa en ferm per dur el decret al Constitucional. Formalment, calen 50 diputats per acreditar jurídicament quins són els aspectes de la norma que vulneren la Constitució.

Publicitat per legalitzar

Mentre el debat polític continua, els darrers dies ja han començat a aparèixer anuncis on empreses amb diferents activitats, des de despatxos d'advocats fins a empreses de fotografia aèria, s'adrecen als propietaris de construccions irregulars per tal d'oferir els seus serveis a l'hora de legalitzar.

Anunci de Ramis Estudio

I és que un dels elements clau serà que els propietaris puguin demostrar una antiguitat superior a l'any 2014, i en aquest sentit les fotografies jugaran un paper clau.

stats