Massificació
Societat 30/05/2024

El Decret de simplificació administrativa elevarà la càrrega de visitants a Cabrera

Així ho ha denunciat el GOB que assegura que la nova normativa fa tornar "al 2006"

ARA Balears
2 min
Cabrera.

PalmaEl GOB ha denunciat, a través d'un comunicat, que el Decret de simplificació administrativa publicat aquest dimarts al BOIB elevarà la càrrega de visitants a Cabrera. Lamenten que aquesta mesura "rema en direcció contrària a la contenció de l'impacte de l'ús públic al parc i impedeix una millora de la qualitat de la visita".

Segons han detallat, la normativa que ara es tramitarà com a projecte de llei, recuperarà el pla rector redactat el 2006 que fixava la capacitat de càrrega de visitants en transport col·lectiu en 300 persones simultàniament en l'àmbit terrestre, després que en 2020 es fixàs el límit en 300 persones al dia. Cal recordar que el pla rector original, de 1995, determinava el topall en 200 persones al dia.

Amb tot, els ecologistes han acusat la presidenta del Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, de posar els interessos privats i empresarials per sobre de l'interès públic i la cura i protecció del parc nacional.

La Conselleria diu que el que s'ha fet és "simplement" restablir el límit de visitants màxims permesos

Fonts de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural asseguren que el que s'ha fet ara és "simplement" restablir el límit de visitants màxims permesos al Parc Nacional de Cabrera a l'estat anterior de la declaració de la pandèmia. Així, s'elimina la limitació que es va aprovar el 2020, que establia restriccions sanitàries per fer front el covid-19. Amb la publicació d'aquest nou Decret llei de simplificació administrativa, es recuperen els límits fixats al Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG), que es va aprovar l'any 2006. Per tant, s'ha eliminat una mesura que es va prendre únicament per motius sanitaris, i que ara s'ha tornat al que marca la normativa del PRUG, segons matisen.

Des de la Conselleria diuen també que en la darrera proposta de revisió del PRUG feta l'any 2015, encara que finalment no es va publicar, es va acordar deixar el mateix nombre de càrrega màxima de visitants, és a dir, 300 persones de manera simultània. No obstant això, i en línia amb la feina que es fa des del Govern en revisar tots els PORN i els PRUG dels espais naturals que des de fa anys estan pendents d'actualitzar i renovar, abans de prendre les decisions per marcar límits en el flux de visitants, es faran estudis de càrrega que permetran tenir dades actualitzades.

stats