Medi Ambient
Política 11/06/2024

El GOB demana a Sánchez que suspengui el Decret de simplificació administrativa del Govern

L'entitat considera que el text de Prohens "implica conseqüències greus quant a les garanties de protecció dels recursos naturals i del sòl"

ARA Balears
2 min
Marga Prohens en una imatge d'arxiu.

PalmaEl GOB ha demanat aquest dimarts al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que recorri davant el Tribunal Constitucional el Decret de simplificació administrativa del Govern per suspendre'l. Segons ha recollit Europa Press, l'entitat ha preparat una carta amb l'argumentació per al recurs d'inconstitucionalitat, un escrit que preveu dirigir a Sánchez els dies vinents. El GOB fonamenta aquest recurs en la vulneració dels "principis d'igualtat, seguretat, no regressió i protecció ambiental". També ha recordat que el text del Govern de Prohens, que convalidarà aquest dimarts l'Executiu, modifica més de 50 normes. Els ecologistes consideren que "implica conseqüències greus quant a les garanties de protecció dels recursos naturals i del sòl" i a més apunten que no es justifica "en absolut la urgència més enllà d'evitar el debat social i polític".

El grup s'ha referit, entre d'altres, a aspectes com l'eliminació de la Comissió de Medi Ambient, la legalització d'edificis en rústic, els nous aparcaments a platges saturades, la modificació de la Llei de Reserva de Biosfera, o la "desarticulació" de la Iniciativa Legislativa Popular que el GOB va impulsar sobre el Benestar de les Generacions presents i futures.

D'altra banda, l'entitat ha informat que es persona als ajuntaments com a part interessada en tots els expedients de legalització de construccions en rústic que es poden tramitar arran d'aquest decret. L'entitat ha criticat que el fet que els procediments de legalització es facin als ajuntaments, sense passar per comissions o informes d'altres organismes, fa que aquestes "siguin completament opaques".

En aquesta línia, el GOB ha expressat les seves "sospites de frau" en expedients de legalització amb aquesta "nova amnistia". "No es pot permetre un nou colador d'il·legalitats que premiï les infraccions i permeti, encara més, que els especuladors facin negoci a costa del nostre territori danyat", han denunciat. Així, en personar-se en els procediments el GOB vol que se li hagin de traslladar tots els expedients, i ha recordat que un informe del Defensor del Poble ha avalat que té dret a accedir-hi.

stats