Societat 25/03/2022

El Govern garanteix l'acollida dels 250 refugiats de l'hotel covid la setmana que ve

La Conselleria d'Afers Socials està habilitant els espais on traslladaran aquestes persones arribades d'Ucraïna

2 min
Refugiats ucraïnesos a la frontera amb Polònia.

PalmaLes prop de 250 persones refugiades procedents d'Ucraïna que estan allotjades a l'hotel covid –el Tryp Palma Bellver– tenen garantida l'acolliment a les Illes Balears una vegada expiri la concessió del Govern amb aquest establiment, segons han informat fonts de la Conselleria d'Afers Socials. A hores d'ara, l'Executiu ja està habilitant els espais on es traslladaran aquestes persones a partir del 30 de març, data límit fins quan poden quedar a l'hotel covid.

Tot i que fa menys d'una setmana el Govern va anunciar que havia enviat una carta a les federacions hoteleres per demanar-los col·laboració en la recerca de places per a les persones refugiades, ara puntualitzen que aquesta opció només seria per casos puntuals o d'urgència. Fonts d'Afers Socials no descarten aliances amb hotels pont per ubicar-hi algunes d'aquestes 250 persones fins que tots els espais estiguin habilitats. El Govern col·labora actualment amb entitats, particulars, empreses i congregacions religioses per trobar instal·lacions en què els desplaçats ucraïnesos puguin viure durant un període llarg de temps.

Aquestes 250 persones varen arribar en una primera tongada a les Balears i des d'un principi es va preveure la seva acollida. Però dies més tard, el 18 de març, varen arribar una trentena de persones més –una vegada ja s'havia aprovat el Pla Estatal d'Acollida–, per a les quals no han estat possible trobar una plaça. Per això, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ja ha decidit que les traslladarà a la Península.

Reubicades a Andalusia

L'Executiu balear –que col·labora en l'acollida, però no n'és responsable– va comunicar a principi de setmana que no havia pogut trobar un nou espai per reubicar aquestes darreres persones, que ja es varen allotjar de manera urgent. Davant això, el Sistema Estatal d'Acollida ha decidit reubicar-les a Andalusia, on hi ha un dels quatre Centres de Recepció, Atenció i Derivació (Creade). Aquests són a Madrid, Barcelona, Màlaga i Alacant.

Per la seva banda, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) està col·laborant amb el Govern amb places per a aquestes persones. Segons ha informat la presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso, aquest divendes, el Consell ha facilitat un espai a La Salle i 12 places de les 16 que hi ha al convent de Sant Joan de Déu. "Hem oferit aquests espais perquè les persones que estan a l'hotel covid tinguin on anar. Volem ajudar amb els recursos de l'IMAS que tenim", ha declarat.

Entramat burocràtic d'acollida

Cal recordar que des de l'1 de març el govern espanyol demana a les comunitats autònomes col·laboració en la recerca d'espais d'acolliment i que les Balears varen ser una de les primeres a respondre amb 250 places d'urgència, a l'hotel covid. Afers Socials es va comprometre des d'un primer moment a convertir-les en temporals, és a dir, per a estades d'un a tres anys.

A part d'aquests espais, es treballa en la línia d'acollida familiar, tant a escala estatal com a escala insular. Mentre el govern espanyol prepara un pla en aquest sentit, l'IMAS ja n'ha presentat un de propi com a reforç de l'estatal. Així, pretén respondre a les prop de 50 ofertes de famílies que ja s'han mostrat disposades a acollir menors, altres famílies o a posar casa seva. L'Executiu autonòmic, de fet, preveu habilitar deduccions fiscals per a les famílies que acullin persones desplaçades. També prepara un programa d'ocupació específic i ha demanat al govern de l'Estat l'homologació professional d'aquestes persones.

Arriben 80 persones via voluntariat

A banda d'aquestes persones, aquest dijous n'han arribat una vuitantena més, acompanyades d'un grup de voluntaris. Segons ha informat el bomber Raúl López, un dels encarregats del trasllat, gairebé totes les persones tenen una família de referència a les Balears que les podrà acollir. En el cas que alguna d'aquestes persones no tingui lloc on quedar, haurà de passar a la xarxa d'acollida estatal. Ara bé, si són menors d'edat no acompanyats, el Consell de Mallorca n'assumirà la tutela.

stats