Societat 25/03/2022

L'IMAS crea un pla d'acollida per a famílies ucraïneses paral·lel a l'estatal

El Consell de Mallorca ja ha rebut 43 peticions de gent disposada a allotjar persones desplaçades pel conflicte amb Rússia

3 min
Algunes de les persones arribades d'Ucraïna aquest divendres a Palma.

PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) posa en marxa un pla d'acollida per a famílies desplaçades d'Ucraïna a partir d'aquesta setmana, en paral·lel a la xarxa estatal del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Així, segons ha anunciat aquest divendres la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, l'IMAS pretén "complementar" el pla estatal i donar resposta a les ofertes d'algunes famílies –43– que s'han mostrat disposades a acollir menors ucraïnesos. També hi ha sis famílies que s'han ofert a acollir famílies senceres i tres que han oferit la seva casa.

Per a tothom qui vulgui sol·licitar informació relacionada amb l'acollida, l'IMAS ha obert el telèfon 900 100 444, des d'on s'ofereix ajuda en tot el procés. Així mateix, han creat un formulari amb més vies per donar suport al poble ucraïnès des de Mallorca, on es pot trobar un compte bancari per fer donacions econòmiques al Fons Mallorquí de Cooperació. Aquesta és la millor manera perquè "els recursos arribin de manera efectiva i directa", segons la presidenta insular, qui ja ha comunicat que el Consell ha incrementat en 100.000 euros la seva aportació, tot i que no es descarta ampliar-la encara més.

La cap de l'executiu insular ha advertit que el conflicte a Ucraïna "no se sap el que pot durar", que no és "qüestió d'un mes, sinó que pot ser més d'un any" i per això han vist necessari crear "un pla ordenat estructurat de famílies acollidores de famílies". Amb aquesta intenció, el Consell ha acordat amb els ajuntaments de Mallorca crear aquest programa "complementari al que està articulant l'Estat i que té un pla pilot en quatre centres de primera acollida, a Barcelona, Madrid, Alacant i Màlaga".

Així mateix, Cladera ha garantit que l'IMAS s'encarregarà de valorar, formar i acompanyar totes les famílies que es vulguin apuntar en aquest pla. "Aquestes 43 famílies rebran una formació a partir de la setmana que ve, perquè sàpiguen què significa ser una família d'acollida i quins requisits han de complir", ha declarat la presidenta. En aquest sentit, ha recordat que el Consell va "assumir recentment la tutela de nou menors no acompanyats i ha delegat la guarda a les famílies que ja tenien preparades per acollir aquests infants", a les quals "ha ajudat en el procés d'escolarització, revisió de salut i psicològica...".

El reguerol de desplaçats no cessa

A banda d'això, cal recordar que la Conselleria d'Afers Socials del Govern també està cercant espais per traslladar les 250 persones allotjades a l'hotel covid –el Tryp Palma Bellver– una vegada expiri la concessió amb aquest establiment el proper dimecres 30 de març. En declaracions a l'ARA Balears, fonts d'Afers Socials van assegurar que l'acollida d'aquestes persones estava garantida i que ja estaven habilitant alguns dels espais on s'ubicaran. Preguntada per aquesta qüestió, la presidenta de l'IMAS ha afirmat que col·laboren amb el Govern i que han facilitat un espai a La Salle i 12 places de les 16 que hi ha al convent de Sant Joan de Déu.

Pel que fa a les prop de 80 persones que han arribat aquest matí al port de Palma, la presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso, ha explicat que el Consell no preveu gestionar-ne l'acollida, atès que "no han vingut pels canals ordenats de l'Estat i el Govern". D'aquesta manera, ha dit, entenen que "s'han organitzat ells mateixos". En qualsevol cas, Alonso ha advertit que és important "venir de manera ordenada", perquè pot ser que d'aquí a uns dies o una setmana hi pugui haver algun problema "i l'Administració no hi haurà estat darrere".

stats