Societat 17/03/2022

Nou infants arribats d'Ucraïna sense un adult seran tutelats per l'IMAS

Els menors tenen entre 7 i 14 anys i la institució insular ja treballa perquè puguin viure en famílies d'acollida

ARA Balears
2 min
Refugiats ucraïnesos arribant a l'Aeroport de Barcelona, aquesta matinada

PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha anunciat que assumirà la tutela dels nous infants i adolescents arribats d'Ucraïna durant aquests dies sense cap familiar de referència. Segons informa l'IMAS en un comunicat, els menors tenen entre 7 i 14 anys i han viatjat fins a l'illa a través de representants d'una associació mallorquina i a hores d'ara conviuen amb sis famílies a diferents municipis.

Davant això, l'IMAS –com a organisme competent– està valorant aquests nuclis familiars per confirmar que compleixen els requisits necessaris per ser famílies acollidores i entrar a formar part del banc de famílies de l'Institut. Un equip de psicòlegs i educadors i educadores socials de l'àrea d'Infància i Família de l'IMAS estan fent una valoració psicosocial de les famílies i recollint la documentació necessària per confirmar que les famílies amb les quals es troben aquests infants poden fer-se'n càrrec temporalment.

L'IMAS també s'ha coordinat amb la Conselleria de Salut del Govern balear per fer una revisió mèdica als nins. També han iniciat els tràmits amb la Conselleria d'Educació per poder matricular-los als centres escolars més propers dels domicilis on viuran, una vegada hagi finalitzat el procés d'avaluació de les famílies acollidores.

Totes les garanties

La consellera de Drets Socials, Sofia Alonso, ha explicat que "l'IMAS està apostant en tots els casos per facilitar que els nins i nines puguin gaudir d'un ambient familiar mentre duri la separació amb els seus pares, i aquests nou infants no en són cap excepció". Ara bé, ha afegit, "ens hem d'assegurar que aquestes famílies poden acollir aquests infants amb garanties". En aquesta línia, l'IMAS també facilitarà a tots aquests nins i nines una atenció psicològica específica amb una professional del seu país d'origen per facilitar-ne la integració social.

Per la seva banda, la directora insular d'Infància i Família, María Ángeles Fernández, ha anotat que "una vegada els nostres professionals declarin aquestes famílies com a aptes, passaran a formar part plenament del programa de famílies acollidores Acote, especialitzat en acolliments de nins i nines estrangers no acompanyats". A més, ha insistit que "tindran totes les ajudes humanes i econòmiques que preveu l'IMAS per a les famílies d'acollida".

stats