Societat 18/03/2022

El Govern sol·licita places als hotelers illencs per redistribuir refugiats d'Ucraïna temporalment

Fins ara s'han allotjat 225 persones a l'hotel covid, però dia 30 de març finalitza el conveni

3 min
Hotel Palma Bellver.

El Govern ha sol·licitat a les federacions hoteleres de les Balears entre 200 i 225 places per redistribuir-hi refugiats de la guerra d'Ucraïna que de moment són a l'hotel covid. El conveni de l'Executiu per utilitzar aquestes instal·lacions finalitza el proper 30 de març i, per això, l'administració ha optat per aquesta opció. D'aquesta manera, l'acollida als hotelers seria temporal –d'un mes–, només mentre les institucions acaben d'habilitar els centres oficials on aquestes persones disposaran de les cobertures bàsiques.

Així ho han explicat la presidenta del Govern balear, Francina Armengol; la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, després d'una reunió que ha durat més de dues hores per tractar la crisi migratòria procedent d'Ucraïna. A la reunió també hi han assistit representants dels consells de les Illes, de la federació de municipis i el cònsol d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, que té les competències sobre el territori de les Balears.

Pla d'acollida familiar extraordinari

A banda d'això, l'Executiu autonòmic i la Delegació del govern han demanat als consells insulars i als ajuntaments la disposició del màxim nombre d'espais d'acollida. A més, les famílies podran inscriure's en el pla d'acollida directa per a refugiats. Aquesta és una mesura extraordinària i sense precedents en qualsevol altra crisi migratòria. Així, aquestes dues línies seran les primeres actuacions del Govern en el pla per atendre els refugiats ucraïnesos.

Cal destacar que ara mateix hi ha 240 refugiats ucraïnesos a l’hotel Tryp Bellver, on, a través de la Creu Roja, se’ls ha tramitat la targeta sanitària, se’ls ha receptat medicació en cas que la tinguessin pautada a Ucraïna, se’ls ofereix assistència psicològica i jurídica per fer tràmits administratius i se’ls ofereix manutenció a pensió completa.

Acollida a un any vista

D'aquesta manera, el pla d'acció de l'acollida dels refugiats a les Balears estarà coordinat per la Creu Roja i, segons contempla el procediment que s'ha fixat des del govern espanyol, constarà de dues parts; en primer lloc, les persones refugiades seran assignades a un punt de l'Estat. Si l'assignació es produeix a les Illes quedaran un mes a un dels llocs establerts, on rebran atenció sanitària, educativa i un permís de treball. Si acabat aquest període decideixen quedar a les Balears, ho podran fer. Al Govern "li agradaria" que els que quedin a les Illes siguin aquells que hi tinguin un vincle o suport, com pot ser a través de les associacions o per part de la comunitat de 1.200 ucraïnesos que hi ha a les Balears, segons ha explicat Aina Calvo.

Tant l'Executiu autonòmic com la Delegació del govern han transmès que aquest pla d'acció es fa perquè les persones refugiades quedin durant un any i així, "ajudar que la vida aquí sigui més semblant a la vida que duien abans". "No procedeixen d'un camp de refugiats, venen del sofà casa seva, de mirar la televisió, amb fills matriculats a la universitat, de treballar en la indústria o el camp i duien una vida absolutament normalitzada", ha descrit Calvo, qui ha afegit que també se'ls oferirà atenció psicològica.

Més de 366 sol·licituds de protecció

La Delegació del govern espanyol a les Balears no pot xifrar el nombre de persones refugiades d'aquest conflicte que han arribat de moment a les Balears perquè "tenen total llibertat de moviment arreu de la Unió Europea i molts venen pel seu compte", segons ha explicat la delegada Aina Calvo. Ara bé, el que sí que han traslladat és que s'han tramitat 117 sol·licituts de protecció internacional i 366 han quedat a la coa.

A més, la Conselleria d’Educació i Formació Professional té preparats els protocols d’escolarització i els serveis d’atenció a nouvinguts, mentre que la Conselleria de Salut i Consum ha habilitat llits a l’Hospital Universitari Son Espases i a l’Hospital Universitari Son Llàtzer per a pacients infantils o adults que ho requereixin.

stats