Societat 02/09/2021

El govern espanyol treballa amb les famílies afganeses perquè arribin a les Balears "com més aviat millor"

El Ministeri de Migracions preveu que l'Arxipèlag aculli cinc famílies

ARA Balears
2 min
Evacuació a l'aeroport internacional Hamid Karzai de Kabul, Afganistan

PalmaLa Delegació del govern espanyol a les Balears ha informat aquest dijous que el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha assignat a les Illes 33 persones refugiades de l'Afganistan –cinc famílies– del total de 1.723 que es preveu que arribin a Espanya. Ara bé, el govern espanyol puntualitza que encara treballen amb aquestes famílies "perquè la seva arribada a Balears es materialitzi com més aviat millor".

El Ministeri adverteix que volen "respectar cada situació i el temps d'adaptació dels que han arribat a Espanya" i, per això, no concreten quan arribaran aquestes cinc famílies. "En el trànsit cap a la derivació a la seva plaça d'acollida, algunes persones refugiades necessiten assimilar la situació i un acompanyament específic previ a la seva arribada a la plaça d'acollida", afegeixen.

En qualsevol cas, "les places que ofereix el govern de l'Estat a aquestes persones s'assignen després d'estudiar les necessitats de cada família", defensen fonts del Ministeri de Migracions. En aquest sentit, el ministre José Luis Escrivá ha explicat avui en una roda de premsa que hi ha prop de 420 famílies que arribaran a Espanya fugides de l'Afganistan arran de l'arribada del règim talibà al país, una operació que l'executiu espanyol ha anomenat Antígona.

Les Canàries no en rebran cap

Aquestes famílies tenen una mitjana de cinc membres cadascuna, amb una mitjana de 22 anys. Un terç, a més, són menors de 15 anys. Pel que fa al sexe, la majoria de dones són menors d'edat –726–, mentre que n'hi ha 281 que són menors de 15 anys.

De les més de 1.700 persones acollides per la xarxa estatal, 249 han passat als recursos de Castella i Lleó; 208, als de Catalunya; 188, als d'Andalusia; 179, als d'Aragó; 167, als de la comunitat de Madrid; 99, als de Galícia, i 96, als d'Astúries. Per part seva, el País Basc i el País Valencià acullen 85 persones cadascun, i Castella-la Manxa i Múrcia, 68. Cantàbria rep 43 persones; les Balears, 33; la Rioja, 25, i Extremadura, 18. Així, l'única comunitat a la qual no han assignat cap persona refugiada ha estat a les Canàries, perquè ja té molta migració, segons Escrivá.

stats