Política
Societat 21/03/2024

El Govern dona per perduda la primera reclamació per les mascaretes del cas Koldo

El PSIB acusa l'Executiu d'haver mentit sobre el curs del procediment i demana la dimissió del director de l'IB-Salut i de la consellera de Salut

ARA Balears
4 min
El director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, i el vicepresident del Govern, Antoni Costa.

PalmaEl Govern ha donat per perduda la primera reclamació a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, la societat investigada en el cas Koldo pel pressumpte cobrament de comissions il·legals en els constractes de subministrament de mascaretes durant la pandèmia de covid. El Govern ha iniciat un nou procediment administratiu per restituir a la Comunitat Autònoma la suma total del contracte, 3,7 milions d'euros. Així ho ha anunciat el director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, en una roda de premsa acompanyat pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Antoni Costa. La nova via administrativa que ha obert el Servei de Salut es fonamenta, ha explicat Ureña, en la falta de capacitat de Soluciones de Gestión per contractar el subministrament de mascaretes, atès que l'objecte social de l'empresa no preveia la compra de les mascaretes; en la falta de solvència econòmica de l'empresa i en la falta de solvència tècnica de l'empresa.

La primera reclamació xifrava l'import en 2,6 milions per la diferència de preu entre una màscara quirúrgica i una FFP2. El nou expedient, que ja s'ha notificat a les parts, suposa un canvi d'estratègia, en sostenir la nul·litat total del contracte des de la seva aprovació. Per la seva banda, Costa ha informat que el Ministeri d'Hisenda ja ha acceptat la descertificació de despesa europea d'aquest contracte, que s'ha comunicat a Brussel·les.

Ureña també ha explicat que s'ha resolt desestimar el procediment anterior perquè la resolució inicial del 24 d'agost "tenia poques opcions de prosperar, principalment per la presència del certificat de conformitat de l'IB-Salut d'agost de 2020, que es fa obviant el certificat del Centre Nacional de Mitjans de Protecció, que deia que les mascaretes no tenien els trets necessaris per fer-les aptes". És per aquesta raó que s'ha optat per desistir-ne.

De tres a vuit mesos de procediment "per un defecte de forma"

En la resolució de desistiment també s'ha corregit un "defecte de forma", que contenia la resolució d'inici de la reclamació. "S'hi feia referència a la durada del procediment de reclamació parcial, en què es deia que el termini era de tres mesos, però, tal com hem defensat des del primer moment, era de vuit mesos". Ureña ha assegurat que el desistiment no obeeix a una "qüestió de terminis", sinó a "altres elements que ens dificulten i impedeixen avançar, com el contracte de conformitat o el convenciment que es va signar un contracte nul de ple dret". Per altra banda, Ureña ha defensat que "cap alt càrrec del Govern ha mantingut cap contacte amb ningú de la trama Koldo, ni per correu ni res. Si algú s'ha intentat posar en contacte amb mi, no ho ha aconseguit", ha sentenciat. Els únics contactes, ha defensat, han estat els dels funcionaris en el marc del procediment de reclamació i d'al·legacions.

El Servei de Salut ja ha notificat a l'empresa Soluciones de Gestión les dues resolucions (la de desistiment i la del nou procés). En aquest darrer cas, atès que es tracta d'una revisió d'ofici per nul·litat, el termini d'aquesta nova reclamació és de sis mesos. L'empresa té ara deu dies hàbils per presentar les al·legacions que consideri oportunes i accedir a l'expedient administratiu. Aquesta nova via administrativa, defensa l'IB-Salut, se suma a la via penal, que es manté oberta. En els pròxims dies, el Servei de Salut, a través de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma, justificarà davant el magistrat de l'Audiència Nacional que hi ha "motius clars i suficients" per personar-se i reclamar la totalitat de l'import del contracte de compra, "atenent el perjudici que pateix el Govern de les Illes Balears i, per tant, els seus ciutadans". Cal recordar, però, que l'Audiència ja ha rebutjat en dues ocasions la personació del Govern en la causa. Ara bé, el Govern resta a l'espera que Brussel·les avali l'expedient de descertificació dels 3,9 milions d'euros, que es descomptaran de futures subvencions europees, per tal que, d'aquesta manera, el tribunal consideri el Govern com a principal damnificat.

El PSIB exigeix dimissions i que el Govern "demani perdó"

Arran de la compareixença d’Ureña i Costa, el PSIB ha exigit les dimissions de la consellera de Salut, Manuela García, i del director d’Ureña, en considerar que han "mentit" sobre l'expedient de reclamació per la compra de màscares a l'empresa investigada en el cas Koldo, ja que "ja sabien que feia 27 dies que n'havia desistit". Així ho ha reclamat el portaveu socialista, Iago Negueruela, aquest dijous en una roda de premsa.

Segons el socialista, Ureña, García i la presidenta del Govern, Marga Prohens, "han mentit i difamat l'anterior Govern" durant un mes. "S'ha constatat la gran mentida de Prohens", ha considerat. En aquesta línia, ha destacat que "és sota el mandat del PP es desisteix de l'expedient" i "sota la responsabilitat política de García i Prohens". "El Govern socialista va reclamar i el de Prohens va desistir", ha criticat. Per a Negueruela, Ureña ha explicat l'acte del jutge de l'Audiència Nacional. "L'acte deia que desistirien i ho han fet", ha subratllat. Així, ha continuat, el director del IB-Salut "ha reconegut que s'ha equivocat i durant aquests 27 dies han fabricat un expedient exprés". Negueruela ha insistit que Prohens i García "han de deixar d'amagar-se i explicar urgentment qui va donar l'ordre de desistir de l'expedient". A més, ha reclamat que expliquin "qui són els enviats de la trama i amb qui es van reunir a l'IB-Salut".

El PSIB demanarà la compareixença de Prohens i del portaveu del PP en el Congrés, Miguel Tellado, davant la comissió d’investigació del Parlament. "Ja n'hi ha prou d'amagar-se darrere d'Estarellas, García i Costa, la primera que ha d'anar-hi és Prohens". Miguel Tellado "ha de donar explicacions" a escala estatal, en concret, per dir "a qui va donar l'ordre directa perquè desistissin de l'expedient", ha reclamat. El portaveu també ha demanat al Govern que demani disculpes al PSIB i a tots els membres del Govern anterior. "Han mentit durant 27 dies i han enganyat la ciutadania de les Balears", ha conclòs.

stats