Pandèmia
Política 05/03/2024

Cas Koldo: Un document indica que les mascaretes que va comprar el Govern eren per a professionals sanitaris

El PSIB assegura que el document no és correcte i que el material sanitari era per a ús domiciliari

ARA Balears
3 min
Gent a Palma amb mascaretes durant la pandèmia.

PalmaNou xoc de versions pel cas Koldo. Les mascaretes que va comprar el Govern balear només eren per a ús exclusiu dels professionals i entitats sanitàries. Així ho recull una resolució d'emergència signada el 4 de maig del 2020 pel que fou director general de l'IB-Salut, Juli Fuster, segons ha publicat Efe i confirma l'ARA Balears. Aquesta resolució administrativa contradiu les declaracions d'aquest dilluns del portaveu del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, que ha dit les mascaretes eren per a "ús civil o domiciliari".

Al document que empara la contractació d'emergència s'explica que Soluciones de Gestión havia ofert mascaretes FFP2 i que el preu a pagar per l'IB-Salut pujava a 3,7 milions d'euros, més el pagament de la duana. Segons el document, aquesta contractació i també diverses adjudicacions més a canvi de material sanitari, totes recollides en el mateix escrit, es feia pel tràmit d'urgència per atendre les necessitats dels professionals sanitaris i d'entitats que no podien fer la feina sense aquest material per l'alta capacitat de contagi del virus de la covid-19. Les mascaretes, segons la resolució, procedien de la Xina i per al transport es va contractar el servei de tres companyies aèries.

No obstant això, l'exconseller Negueruela va assegurar ahir des de Madrid que el contracte es va basar en correus electrònics, la factura i la recepció del material. Fonts del PSIB han aportat a l'ARA Balears un altre document en què es comanen justament aquestes mascaretes assegurant que es destinaran a ús domiciliari. A més, en diferents correus electrònics també s'especifica que les mascaretes s'havien de fer servir per la "desescalada". Per tant, no està clara quina utilitat va voler donar l'Executiu a aquestes mascaretes el 2020.

En un informe de la Guàrdia Civil de setembre de 2022, es varen detectar "irregularitats", entre les quals que no varen poder "localitzar documentació sobre la formalització del contracte", informa EFE.

Tres anys i tres mesos després

Tres anys i tres mesos després de la signatura d'aquest document per part del màxim responsable de l'IB-Salut, el 6 de juliol del 2023, el subdirector de la Central de Compres i Logística d'aquest organisme, Antoni Mascaró, va signar la proposta interna de resolució parcial del contracte amb Solucions de Gestión per "incompliment culpable del contracte" en ser les mascaretes de menor qualitat que les pactades. Aquesta proposta de resolució de l'IB-Salut del 6 de juliol del 2023 es va signar el mateix dia que el Parlament va investir presidenta del Govern Marga Prohens (PP), en substitució de Francina Armengol (PSIB). El 24 d'agost d'aquell any, l'actual director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, va signar l'inici del procediment de reclamació per un total de 2,6 milions d'euros: la diferència entre el valor de les mascaretes FPP2 pagades i les quirúrgiques rebudes, molt més barates.

Augment de la pressió

Aquests darrers dies, la dreta ha augmentat la pressió als socialistes apuntant a la presidenta del Congrés, Francina Armengol. Els populars han registrat al Congrés una petició de dimissió formal de qui fou presidenta de les Illes en el moment de la contractació. El PSOE estatal, per la seva banda, ha tancat files i dona suport a la mallorquina: "La senyora Armengol no apareix al sumari ni a cap dels documents del cas", ha dit aquest mateix dilluns la portaveu de l'executiva del PSOE, Esther Peña. Per a la socialista, la petició dels populars "no té cap fonament" perquè Armengol no apareix ni al sumari ni a la investigació. De moment, el jutge només ha circumscrit el cas a cinc persones, però la dreta i l'extrema dreta escalen en les seves peticions d'assumpció de responsabilitats: en l'àmbit balear també volen que l'exconsellera de Salut, Patricia Gómez, doni explicacions.

stats