Parlament
Política 04/03/2024

El PP i Vox assenyalen l'exconsellera de Salut pel cas Koldo

La dreta augmenta la pressió sobre Armengol també des de les Illes

3 min
Iago Negueruela i Patricia Gómez, aquesta tarda al Parlament

PalmaEl PP i Vox han redoblat al llarg d'aquesta setmana la pressió damunt l'expresidenta Francina Armengol, a qui aquest dilluns han tornat a exigir la dimissió pel cas Koldo. Una estratègia que s'afegeix a la campanya de les direccions estatals dels dos partits a l'Estat: especialment el PP, que ha registrat una petició de dimissió de l'actual presidenta del Congrés a la Cambra baixa. Encara que el jutge, de moment, només ha circumscrit el cas a cinc persones, les veus que reclamen responsabilitats polítiques van creixent. Des del Parlament balear, a més, la dreta ha afegit un altre nom damunt la taula: el de l'exconsellera de Salut, Patricia Gómez, a qui ha reclamat explicacions. Preguntat sobre la qüestió, el portaveu del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, s'ha limitat a admetre que desconeix si l'exconsellera coneixia que el cas era investigat per la Guàrdia Civil abans de fer la reclamació de part dels doblers del contracte per unes mascaretes que no complien els requisits pactats. "No sé el que sabia la consellera de Salut, ha dit: "Jo, com a conseller, i la presidenta del Govern no ho coneixíem". Tot i així, ha defensat que el procediment legal "està ben fet": "La feina de l'IB-Salut és impecable".

El portaveu del PP al Parlament, Sebastià Sagreras, s'ha sumat a les peticions de dimissió d'Armengol del seu partit: "Que el nom de la presidenta del Congrés estigui relacionat amb una presumpta trama de corrupció socialista en els temps més difícils de la pandèmia genera un menyspreu i un perjudici a la dignitat del Congrés". En paral·lel, ha exigit a Gómez que "conti allò que sàpiga". En el mateix sentit, s'ha demanat si el cas també va afectar la dimissió de Juli Fuster com a gerent de l'IB-Salut, després que la justícia condemnàs el Govern per la seva intervenció en un procés de selecció de funcionaris en què participava la seva filla. En el mateix sentit, Sagreras ha exigit al PSIB que aclareixi amb qui es va posar en contacte el Ministeri per fer el contracte: "No crec que el senyor [José Luis] Ábalos telefonàs a funcionaris o al nivell tècnic de l'IB-Salut, sinó a algú del màxim nivell".

Vox demana veure les mascaretes

Per la seva banda, la portaveu de Vox, Idoia Ribas, ha lamentat que Armengol i Gómez "encara no hagin entregat les seves actes" al Congrés i el Parlament. "Quin membre del Govern d'Armengol va negociar un acord verbal per dur unes mascaretes FFP2 que ja havien rebutjat a una altra administració? Per què el director de l'IB-Salut n'informa a dos mesos de les eleccions? (...) Quins funcionaris, polítics i en quina mesura varen patir pressions?", s'ha demanat. Vox ha sol·licitat visitar el magatzem on encara hi ha les mascaretes guardades perquè, ha assegurat Ribas, dubten de "tots els informes del Govern".

Negueruela ha insistit un cop més que el procediment es va fer dins del termini i ha exigit al PP que aclareixi si l'expedient ha caducat sota el mandat de Prohens. "És gràcies a la reclamació feta per nosaltres que la Guàrdia Civil va veure nerviosisme i va reaccionar", ha assegurat: "Algú creu que si formes part d'una trama guardes el material, l'envies a revisar i després reclames?". El socialista ha carregat contra el PP per fer una "sobreactuació permanent": "No mostra l'expedient i no l'explica". També ha insistit a acusar els populars d'haver volgut fer caducar la reclamació després de rebre pressions de la presumpta trama que està essent investigada, com apuntaven alguns mitjans de comunicació. Sagreras ha negat que l'expedient estigui caducat.

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha evitat sumar-se a les peticions de dimissió d'Armengol, però ha insistit en l'aposta per impulsar una comissió d'investigació al Parlament per "saber la veritat del que ha passat a les Illes des de 2020".

stats