El Govern balear reclama més policia contra la prostitució de menors

L’Executiu vol més vigilància a les zones on se sap que actuen els captadors

Els voltants de l'estació Intermodal de Palma són un dels llocs on se sap que actuen els prostituïdors de menors. / ISAAC BUJ

No hi ha prou policia als llocs de Palma on actuen els captadors que cerquen infants i adolescents per explotar-los sexualment. Així ho asseguren la consellera d’Afers Socials del Govern balear, Fina Santiago, i el president de l’Oficina Balear de la Infància i l’Adolescència (OBIA), Serafín Carballo. Davant els 16 casos de prostitució de menors tutelats per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) –que depèn del Consell de Mallorca– que s’han fet públics aquesta setmana, l’Executiu diu que evitar-los hauria de ser una prioritat per als cossos de seguretat de l’Estat.

L’anomenat parc Wifi Llevant, darrere del parc Krekovic de Palma, popular entre algunes bandes llatines; els banys de l’estació Intermodal, que connecta la capital balear amb la resta de municipis de Mallorca, i la plaça d’Espanya són els tres indrets de Palma on actuen els captadors i els prostituïdors de menors, que els paguen amb diners o bé amb regals, segons explica el president de l’OBIA. Les autoritats ho saben, afirma Carballo, però diu que tot i això “habitualment no hi ha policies, o almenys no se’n veuen”.

Escàndol per la prostitució de menors tutelats pel Consell de Mallorca

“Això és molt subjectiu”, responen fonts de la Policia Nacional. “Podem assegurar que hi ha policia i, en aquestes zones, bastanta”. El cos afirma que hi patrullen una gran quantitat d’agents uniformats i també de paisà, tot i que no en dona cap xifra. Aquestes mateixes fonts consideren que el Govern intenta llevar-se la responsabilitat de damunt per l’escàndol que ha esclatat arran de la violació en grup a Palma d’una adolescent de 13 anys tutelada per l’IMAS. La jove va declarar que aquella mateixa nit –la Nit de Nadal– li havien ofert diners a canvi de sexe i, arran del cas, s’ha pogut saber que no és un fet extraordinari.

On van quan fugen?

Les escapades dels menors tutelats són un dels indicadors que es fan servir per detectar casos d’explotació sexual i Carballo manté que la policia, a qui s’avisa sempre que hi ha una fugida, les hauria de controlar especialment, per saber quins llocs freqüenten. “Dubtam que això sigui una prioritat clara per a la policia”, lamenta. Ara bé, afegeix que amb la feina que s’ha fet fins ara la quantitat d’escapades és vuit vegades més baixa que fa tres anys. Aquest 2020, explica, “hi ha hagut fins ara 11 menors que han fet fugides o sortides de no retorn, dels 369 que resideixen en centres de l’IMAS”.

La consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, també posa en dubte el paper de les forces de seguretat. “Quanta Policia Nacional hi ha en aquests parcs on se sap des de fa anys que es reuneixen i es produeixen aquests contactes?”, es demanava aquest dijous al matí en una entrevista a IB3 Ràdio. “El problema no és el centre de menors, sinó la xarxa de captació que hi ha a fora”, i “això és el que s’ha de perseguir”, assegurava.

La Fiscalia ha admès que ha rebut els darrers anys diverses denúncies per explotació sexual de menors i ha anunciat que investigarà els casos de les 15 al·lotes i un al·lot tutelats per l’IMAS que han estat prostituïts. Aquesta xifra només inclou els menors que actualment es troben en centres de l’IMAS, atès que la institució es nega a donar les dades dels afectats que ja no estan sota la seva protecció.

Com a resposta a aquesta situació, el Partit Popular, Ciutadans i El Pi  han demanat que s’obri una comissió d’investigació sobre la gestió que ha fet l’IMAS, petició que ha acceptat el Partit Socialista. Com a condició, la formació que presideix el Consell exigeix que la recerca inclogui les legislatures anteriors –de quan governava el PP–, que no interfereixi en la feina de la Fiscalia ni reveli dades de les víctimes. Vox, per la seva banda, ha denunciat a la Fiscalia el president de l’IMAS, Javier de Juan Martín, per no evitar aquests casos.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha respost que el problema “no és actual, sinó que ve d’enrere”, i ha defensat l’IMAS. Segons l'agència Efe, Cladera ha reclamat "responsabilitat" als partits i que no facin política ni demagògia amb l'explotació sexual de menors. També ha destacat la coordinació de l'IMAS amb les altres institucions i amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en la lluita contra l'explotació sexual de menors. També ha dit que estan "disposats a intensificar-la".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF