Societat 15/01/2020

Escàndol per la prostitució de menors tutelats pel Consell de Mallorca

La Fiscalia obre una investigació i l'Institut Mallorquí d'Afers Socials es nega a donar la xifra total d'afectats mentre estaven sota la seva protecció

A. Tarragó/M. Fuster/E. Borràs
4 min
El director de l'IMAS reconeix que la prostitució de menors tutelats "no és nova" i que els "preocupa"

PalmaLa difusió dels casos d'explotació sexual d'adolescents tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que depèn del Consell de Mallorca, s'ha convertit en un escàndol que ha duit la Fiscalia a obrir una investigació penal. Ha ordenat al cap superior de la Policia Nacional a les Balears que l'assumeixi i n'identifiqui els responsables. Arran de la violació en grup d'una adolescent tutelada de tan sols 13 anys durant la nit de Nadal, que a la denúncia va explicar que durant la mateixa nit també li havien fet ofertes perquè es prostituís, l'IMAS va reconèixer aquesta mateixa setmana que 16 adolescents que té sota protecció havien estat explotats sexualment alguna vegada.

L'admissió d'aquesta xifra, que fins ara mai no s'havia fet pública, ha destapat la caixa dels trons. I això que si bé l'IMAS ha fet públic que 15 al·lotes i un al·lot –dels 369 que acull actualment– han estat prostituïts alguna vegada, es nega a donar la xifra d'afectats que ja no estan sota la seva protecció. Així, és impossible saber el número total d'explotats sexualment mentre eren responsabilitat del govern insular. Fonts de la institució argumenten que en volen protegir la intimitat, però paradoxalment no actuen de la mateixa manera amb els que encara estan sota la seva responsabilitat i són menors de 18 anys. Nou dels 16 casos que sí que ha admès l’IMAS varen passar només durant l’any passat.

Al comunicat sobre l'obertura de la investigació la Fiscalia explica que "els darrers anys" els han denunciat "diferents casos concrets" de tràfic de drogues i prostitució que afecten menors que depenen de l'IMAS, i que "sempre s'han investigat com qualsevol altre fet que té característiques de delicte". Però si fins ara els agents actuaven quan l'IMAS els notificava algun cas ara serà la policia judicial la que prendrà la iniciativa. Per ara, la cap de la Unitat de Coordinació contra la Violència sobre la Dona de la Delegació del govern espanyol a les Balears, Julia Vázquez, després d'una reunió aquest dimecres amb responsables de l'IMAS, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, ha negat que hi hagi cap xarxa organitzada a Mallorca dedicada a la prostitució de menors.

Vázquez també ha deixat clar que la prostitució de menors de 18 anys, tal com ja va explicar l'ARA Balears fa poques setmanes, és una realitat a les Illes també fora dels centres de menors, i que afecta infants i adolescents de qualsevol condició. Ha recordat que, des del 2014, la Guàrdia Civil ha fet a les Balears deu operacions contra la prostitució de menors i la Policia Nacional, 14.

Sexe per doblers, marihuana o roba

Una jove que va passar la infància en centres d'acollida de Mallorca -i que ja té més de 18 anys però demana que no es publiqui el seu nom- també descarta l'existència de cap "màfia" mallorquina dedicada a l'explotació sexual de menors. I lamenta que l'escàndol de la prostitució de menors pugui treure importància a la violació en grup. Això sí, diu que fa cinc anys companyes seves, també acollides, ja li explicaven que mantenien relacions sexuals a canvi de doblers o de regals. "Tenien sexe a canvi de 100 euros, 20 euros de marihuana o roba", recorda.

Les menors tutelades, diu la testimoni, "es cansaven d'estar tot el dia al centre, amb nins més conflictius, els educadors no les ajudaven i les deixaven de banda, i s'estimaven més estar al carrer", on es podien convertir en una presa fàcil per als explotadors sexuals. Algunes al·lotes, recorda, no sabien ni per què ho feien. "Em deien que havien marxat amb un home, i elles mateixes s'estimaven més no saber quina edat tenia".

El director de l'IMAS, Javier de Juan, ha reconegut aquest dimecres que la situació "no és nova" i que els "preocupa molt". De fet, un extreballador de l'IMAS explica que la qüestió de la prostitució de menors fa prop d'una dècada que és damunt la taula dels responsables de torn i que és un problema que ja es va trobar l'equip de govern del Pacte la legislatura passada, quan va prendre el relleu al PP. El coordinador de la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEIAB), Joan Ferrer, confirma que fa uns deu anys que el problema "és una preocupació de tot el sistema de protecció". La FEIAB agrupa 11 entitats que gestionen més de 250 places residencials per a infants i joves en col·laboració amb l'IMAS.

Ferrer explica que la situació dels joves que viuen en centres de menors és "més vulnerable" perquè "duen una motxilla al darrere, una càrrega vital amb moltes necessitats d'afecte" i això els fa més susceptibles de caure "en mans d'adults que se'n volen aprofitar". El coordinador de la FEIAB explica que fa dos anys es varen prendre mesures amb una formació específica per ajudar els treballadors de l'IMAS, del Govern, del sector educatiu i dels cossos policials a detectar els casos d'explotació sexual. Diu, també, que s'han fet protocols específics i que si no es difonen aquests casos és perquè no s'estigmatitzi els joves tutelats. Però admet que cal fer més feina de prevenció.

200115 - Reunio Imas , Violacio Corea - IB 01

L’actual protocol de prevenció, creat de manera conjunta amb el Govern, és del 2018. Javier de Juan assegura que "no ha fallat" i celebra "les excel·lents relacions" de l’IMAS amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i diu que si el 2019 tot sol es varen detectar nou casos és perquè han augmentat les mesures per detectar-los. La directora insular d’Infància i Família, Maria Ángeles Fernández Valiente, admet que els 16 casos d’actuals tutelats per l’IMAS són només "la punta de l’iceberg" i que n’hi pot haver molts més que no es coneixen. Els menors tutelats no estan condemnats per cap delicte i, per tant, no se’ls pot privar de la llibertat. De moment, quan es detecta algun cas com aquests, els allunyen de Palma –on hi ha la majoria de captadors– i els envien a centres dels pobles de Mallorca o, fins i tot, a la Península.

Cinc educadors del Govern acomiadats

El Govern balear, arran d’una notícia de l’Última Hora, ha admès aquest dimecres que entre el 2016 i el 2019 va acomiadar quatre educadores i un educador per "conductes sexuals inadequades" amb els menors. La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha assegurat que en cap dels casos –quatre dels quals s’han denunciat– hi va haver relacions sexuals completes, però ha concretat que entre els més greus n’hi ha un d’assetjament sexual i un altre d’exhibició amb tocaments. Aquests acomiadaments no tenen res a veure amb el problema de la prostitució de menors tutelats per l’IMAS, que no depèn del Govern, sinó del Consell de Mallorca.

stats