Política 16/01/2020

Santiago qüestiona la vigilància policial on s'exploten menors sexualment

La consellera d'Afers Socials i Esports ha assegurat que cada institució, dins les seves competències, ha d'utilitzar "tots els recursos que facin falta per protegir els menors"

Ara Balears
2 min
Fina Santiago durant la roda de premsa.

PalmaLa consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha qüestionat en el programa Al Dia IB3 la vigilància policial que hi ha en els llocs on es té coneixement que s'exploten menors sexualment. "Quanta Policia Nacional hi ha en aquests parcs on se sap des de fa anys que es reuneixen i es produeixen aquests contactes?" ha demanat la consellera. A més, ha remarcat la necessitat que hi ha d'enviar els missatges adequats i de treballar conjuntament i coordinadament per aturar-ho."Cadascú en les seves competències que utilitzi els recursos que facin falta per protegir els menors".

Aquestes declaracions les ha fet arran de la notícia que va sortir aquest dimecres que des de l'any 2016 s'ha acomiadat cinc educadors del Govern per "conductes sexuals inadequades". Aquesta xifra arriba als sis casos, segons ha avançat Última Hora, si es té en compte el primer cas que es va detectar l'any 2014.

En aquest sentit, Santiago ha remarcat que no és el mateix una conducta sexual inadequada que un abús sexual. "S'ha de diferenciar entre el que són pràctiques inadequades i el que són delictes". A més, ha remarcat que els casos que s'han produït els darrers quatre anys la reacció automàtica ha estat l'acomiadament. "Hem estat contundents amb la nostra resposta".

La regidora ha parlat també del cas dels 16 menors tutelats pel Consell de Mallorca que han estat explotats sexualment i ha dit que s'està criticant molt als serveis socials i ha recordat que aquesta institució no té la competència per perseguir el delicte i la captació de menors.

"El problema no és el centre, és la xarxa que hi ha de captació fora. Això és el que s'ha de perseguir". Tot i això, ha reconegut que abans la captació la feien adults i ara ens trobem que són els mateixos adolescents que la fan. "Hem d'educar sexualment tothom, quina classe d'adults tenim a la societat?", ha destacat.

Des de fa anys, ha dit, s'estan passant casos i informació a la Fiscalia de menors que han estat explotats sexualment, i ha assegurat que el problema de fons és la desprotecció social dels infants. "Hem de parlar d'educació sexual i és una tema que ens ha de preocupar a tots".

stats