Urbanisme
Societat 11/12/2023

El GOB recorda al jutjat que Andratx fa tard amb la demolició dels apartaments de Cala Llamp

Els ecologistes demanen en un escrit que es faci el concurs per licitar un enderrocament que la justícia va ordenar fa més d'11 anys

2 min
Els apartaments de Cala Llamp. / MICHELS

PalmaEl GOB no vol que la demolició dels 12 apartaments il·legals de Cala Llamp, que des del 2012 s'han d'enderrocar per sentència judicial, s'allargui ni un dia més. El grup ecologista ha presentat un nou escrit al jutjat contenciós administratiu número 2 de Palma en el qual demana que l'Ajuntament d'Andratx concreti com pensa procedir a l'hora de dur a terme un esbucament que els tribunals varen ordenar fa més d'una dècada.

El darrer episodi d'aquesta història va tenir lloc aquesta mateixa tardor, quan el jutjat va requerir al consistori andritxol que licitàs l'enderrocament, ja que el consistori és el responsable de complir la sentència si els propietaris no ho fan. La resposta municipal va ser que precisament només li quedava pendent la redacció del plec de prescripcions tècniques del concurs per triar una empresa que faci la demolició. El jutjat va donar deu dies el mes de setembre perquè Andratx explicàs els terminis que maneja. No hi ha hagut resposta.

El cas és que tot aquest procediment ja es va fer, i va guanyar el concurs l'empresa Amer e Hijos, però el seguit de recursos i intents d'endarrerir el procediment per part dels propietaris ha fet que actualment el preu d'adjudicació de 230.000 euros potser hagi quedat obsolet i, per tant, Andratx està preparant un nou plec de prescripcions.

El que ha fet el GOB ara és demanar al jutjat que no consenti més dilacions tenint en compte que es tracta d'una operació ja licitada i que, per tant, la redacció del plec de prescripcions no té cap complicació. Segons l'escrit dels ecologistes, "des de dia 11 d’octubre del 2023, l’Ajuntament d’Andratx no ha comunicat al jutjat res sobre l’estat de redacció del plec de clàusules administratives particulars i de la licitació del contracte de restabliment de l'ordre jurídic pertorbat".

En aquesta línia, el grup ecologista lamenta la lentitud de la justícia, si es té en compte que la sentència que va declarar nul·la la llicència atorgada per Eugenio Hidalgo és de 2009, i que la peça que ordenà l'execució definitiva de l'enderrocament és de 2012. "Fa més d’11 anys i encara avui no s’ha executat el restabliment de l'ordre jurídic pertorbat per la llicència d'edificació i ús del sòl 135/2005, anul·lada pel jutjat el 27 de maig del 2009, i confirmada l’anul·lació per la Sala C-A del TSJIB, dia 7 d’octubre del 2011".

Els 12 apartaments il·legals de Cala Llamp formaren part de l'operació Voramar, que va destapar una xarxa de corrupció a l'Ajuntament d'Andratx, que en temps d'Eugenio Hidalgo atorgava llicències amb una sèrie d'irregularitats. En el cas concret, senzillament el sòl sobre el qual s'aixequen les edificacions no podia acollir aquest ús residencial.

stats