Territori
Societat 19/10/2023

Andratx licita per segona vegada la demolició dels dotze apartaments il·legals de Cala Llamp

Ja l'havia adjudicada el 2020 a Amer e Hijos per 239.000 euros

2 min
El jutge demana a Andratx que demani ajuda policial si és incapaç de tombar els apartaments de Cala Llamp

PalmaL'Ajuntament d'Andratx assegura al jutjat que ha de tornar a redactar el concurs per licitar l'enderrocament dels dotze apartaments il·legals de Cala Llamp, encara que ja va fer aquesta tasca, i fins i tot va adjudicar les obres a una empresa. En un relat enviat al Jutjat Contenciós número 2 de Palma, que s'encarrega de tutelar l'enderrocament, afirma que s'han de tornar a redactar tots els plecs d'aquesta operació, tot i que l'empresa Amer e Hijos ja va guanyar el concurs l'any 2020. El principal argument municipal és que, posteriorment a l'adjudicació de les obres de demolició, es va ordenar la constitució d'una garantia econòmica per dur-la a terme.

I és que els constants recursos i intents dels propietaris, entre els quals es troba Bankia com a afectat per les hipoteques constituïdes sobre l'edifici, han anat enredant aquesta demolició, fins al punt que l'increment de preus que ha experimentat el sector de la construcció va posar en dubte que fos viable el procediment per l'import d'adjudicació: 239.000 euros.

A més, en un intent d'endarrerir el procediment, els propietaris havien sol·licitat al jutjat que revisàs la garantia del 5% fixada per poder executar la demolició, ja que asseguraven que era insuficient. El passat mes de març, el titular del Jutjat Contenciós número 2 de Palma, el jutge Alejandro González Mariscal de Gante, va desestimar aquesta petició. El magistrat va assegurar que es tractava d'una quantitat justa i conforme, que no tenia res a veure amb una hipotètica indemnització als qui reclamin responsabilitats a l'Ajuntament.

Per tant, semblava que tot estava aclarit per poder enderrocar els apartaments, però passaven els mesos i, davant la manca d'actuacions, el denunciant inicial, el GOB, es va adreçar al jutjat reclamant els motius pels quals l'Ajuntament no executava la demolició, tenint en compte que una sentència va declarar nul·la la llicència que havia atorgat Eugenio Hidalgo, i una altra va confirmar, el 2017, que l'única sortida era l'enderrocament. Davant la queixa dels ecologistes, el magistrat va demanar explicacions al Consistori, qui acaba d'enviar un llistat de feines fetes, emperò identificant-ne una, que és la d'elaboració d'uns nous plecs, per tornar a licitar la demolició.

Per tant, Andratx ha duit a terme tota una sèrie de noves actuacions, inclosos decrets de batlla, per autoritzar una nova licitació, amb l'argument que la primera no incloïa la garantia del 5%. Amb data de 23 de setembre, la batlessa d'Andratx ha tornat a decretar l'elaboració d'aquest plec de condicions per poder licitar la demolició. Fonts properes al cas consideren que els plecs seran "pràcticament idèntics" perquè la tasca és la mateixa i els requisits tècnics també.

L'escrit de l'Ajuntament conclou, sense data estimada, que ara mateix "està pendent de redacció" el plec de prescripcions administratives que han de regir aquesta operació, per molt que ja es fes el mateix fa tres anys. Per tant, no hi ha data per a la demolició d'uns apartaments declarats il·legals fa una dècada.

stats