Societat 14/02/2024

El GOB alerta del descens d'aus aquàtiques que hivernen a les Balears els darrers deu anys

A Mallorca se n'ha registrat una reducció d'un 22%, mentre que a Formentera ha estat d'un 13%

ARA Balears
2 min
Diverses aus aquàtiques a l'Albufera

PalmaEl GOB ha alertat aquest dimecres d'un descens de fins a un 22% a Mallorca i d'un 13% a Formentera de la presència d'aus aquàtiques que hivernen a zones humides d'aquestes illes en la darrera dècada. Així ho reflecteix el cens d'aus aquàtiques i limícoles que es fa cada any a mitjan gener en el marc de l'International Waterbird Census, coordinat per Wetlands International, i que indica, d'altra banda, que en el cas d'Eivissa se n'observa un lleuger ascens d'un 5%. A Menorca, tot i l'augment després de dos anys de descensos, tenint en compte els darrers deu anys s'observa una caiguda d'un 4%.

El cens mostra una xifra de 21.419 aus de 64 espècies aquàtiques diferents que estan passant l'hivern a les zones humides de les Balears. Les espècies d'ànneres han estat les que han sofert un major descens respecte de la mitjana dels darrers deu anys, que a Mallorca s'ha situat al voltant d'un 20% en moretons (Aythya ferina), d'un 25% en cullerots (Spatula clypeata) i cetlles rosses (Anas crecca), d'un 30% en collverds (Anas platyrhynchos) i d'un 75% en moretons de puput (Aythya fuligula). També les fotges (Fulica atra), grans bioindicadors de la qualitat de l’aigua dolça, continuen en descens en el seu nombre i se n’observa una baixada d'un 20% respecte de la mitjana dels darrers deu anys.

Cal tenir en compte, que el cens es fa sobre ànneres, agrons i limícoles, així com altres espècies que viuen a les zones humides, com soterins, alguns rapinyaires i algunes espècies de gavines. A Mallorca s’han visitat 40 zones; a Menorca, 19, i a les Pitiüses, 15. En aquest sentit, la zona amb el nombre més elevat d’exemplars ha estat el Parc Natural de l’Albufera de Mallorca, amb 7.368 exemplars i 54 espècies, que representen més del 80% de les espècies vistes al conjunt de les Illes. A l'illa també destaquen la Reserva Natural de l’Albufereta, amb 1.397 exemplars, i el Parc Natural del Trenc - Salobrar de Campos, amb 1.198 exemplars. Per la seva banda, a Menorca ha estat especialment important el Parc Natural de l’Albufera del Grau, amb 2.626 aus censades, i a les Pitiüses, les Salines del Codolar d’Eivissa, amb 948 exemplars, i l’Estany Pudent de Formentera, amb 335 aus.

Les espècies amb major nombre d’exemplars censats han estat el collverd (Anas platyrhynchos), les fotges (Fulica atra), els esplugabous (Bubulcus ibis), els cullerots (Spatula clypeata) i les cetlles rosses (Anas crecca). Des del GOB han destacat que és interessant l’augment d’una espècie habitualment escassa, com és l’agró blanc gros (Ardea alba), que ha arribat fins als 65 exemplars, i un limícola cada vegada més habitual com el girapedres (Arenaria interpres) dels qual se n'han comptat 77.

Un total de 160 voluntaris d'arreu de l'Arxipèlag han permès fer els recomptes, que ha coordinat el GOB a Mallorca juntament amb la Som, a Menorca, i el GEN-GOB a les Pitiüses. També ha participat personal de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i ha tingut el suport de l’Agència de Reserva de Biosfera a Menorca. El GOB també ha assenyalat que aquest cens es fa a molts països del món des de fa 50 anys. "Aquests llargs períodes de temps ens permeten saber quina és l’evolució de l’avifauna a les zones humides i, per tant, en quin estat de conservació es troben aquestes zones a les Balears", han conclòs.

stats