Societat 01/11/2021

Una gimcana digital per practicar el català

La Institució Francesc de Borja Moll tira endavant aquesta iniciativa amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística

ARA Balears
2 min
Bust de Francesc de Borja Moll al seminari de Ciutadella.

PalmaLa Institució Francesc de Borja Moll ha creat, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, un joc interactiu per practicar el català de manera lúdica i fent servir les noves tecnologies. Es tracta d'una gimcana digital o joc d'escapada per conèixer els enigmes i misteris de les ciutats de naixement (Ciutadella) i de residència (Palma) del filòleg i coautor del Diccionari català-valencià-balear que dona nom a la institució.

Els participants del joc hauran de superar una sèrie de proves, cadascuna de les quals donarà pas a la prova següent, descobrint, al mateix temps, aspectes de la història i el patrimoni locals. Com a precedent, ja el 2003, en commemorar-se el centenari de Moll, l’Ajuntament de Ciutadella va publicar l’Itinerari ciutadellenc de la mà de Francesc de Borja Moll, de Gabriel Julià, basat en les memòries del filòleg.

La iniciativa s’adreça a persones que estiguin aprenent l’idioma, tot i que pot accedir-hi també el públic en general. A Ciutadella, el participant anirà visitant els seus racons de la mà de Francesc de Borja Moll, mentre que a Palma el recorregut s’acota a la zona de la Llotja i el Born, amb una temàtica referida als antics pirates i corsaris, per a la qual cosa s’han preparat sengles itineraris.

Els participants en aquest joc podran fer-ho de manera individual, o bé en grups petits, i directament damunt el terreny. Un codi QR estarà disponible a la web de la Institució de manera que els interessats es puguin baixar l’aplicació i posar en pràctica aquesta proposta. Es calcula que la durada de la gimcana ronda l’hora i mitja o dues hores i es pot fer amb el mòbil, ordinador o tauleta.

D'altra banda, l'entitat tira endavant la sisena edició del concurs Rescatamots, dedicada a aquelles expressions, frases fetes, refranys o paraules en desús, recollides al Diccionari i relacionades amb la natura i el medi ambient. S’adreça a joves de les Illes Balears, d'entre 12 i 18 anys, amb l’objectiu que coneguin elements del vocabulari en català poc freqüents relacionats amb aquesta matèria. A la plataforma del Rescatamots és possible accedir a través d’un enllaç a la mateixa web. També s'hi pot jugar tant individualment com en grup, fent servir el mòbil, la tauleta o un altre dispositiu amb connexió a Internet.

stats