Els germans petits no assumeixen més riscos, com es pensava fins ara

L’estudi d’un investigador de la UIB, Tomás Lejarrana, conclou que l’ordre del naixement no té res a veure amb l’empenta

No hi ha cap evidència entre l’ordre del naixement dels germans d’una mateixa família i la manera com aquests prenen decisions a l’edat adulta davant una incertesa. Si bé és cert que un dels factors del creixement és l’entorn familiar i la relació entre els germans, això no influeix en el fet que una persona sigui més arriscada o no a l’hora de prendre una decisió.  

Ho conclou un estudi que lidera l’investigador de la UIB Tomás Lejarraga, membre del departament d’economia de l’empresa. La conclusió de l’estudi és contrària al que s’havia pensat fins ara, que els germans petits són naturalment més atrevits.  

El treball, que ja s’ha publicat a la revista científica 'Proceedings of the National Academy of Science', està dirigit per Lejarraga, director del Laboratori de Ciència de la Decisió, però també hi participen investigadors de l’Institut alemany Max Planck per al Desenvolupament Humà, la Universitat de Hannover i la Universitat de Basilea.

El mètode a seguir han estat tres estudis diferents. Un primer 'self repor', que és una enquesta bàsica per veure la capacitat de risc de les persones; el segon, més acurat, en què les enquestes ja es feien dins un laboratori amb supòsits que implicaren el guany o la pèrdua de doblers i un tercer amb riscos reals a la vida i partint d’exemples de famosos investigadors i exploradors, com és el cas de Mandela o el Che Guevara.  

La principal conclusió és que la majoria de les conductes recollides a l’estudi no mostraven cap efecte definitiu en la relació entre l’ordre del naixement dins la família i la presa de decisions que comporten un risc.  

Un nin que assumeix riscos dins l’entorn familiar serà un adult que assumirà riscos? Aquesta és la següent pregunta que es fa l’investigador, qui ja ha anunciat que prepara un nou estudi. De moment, però, assegura que si bé la personalitat és un factor que se sol mantenir estable de la infància a la vida adulta, la presa de decisió sol venir molt determinada per factors externs.  

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF