Societat 05/03/2021

'Gelera zero': El Govern no reservarà a partir d'ara les segones dosis de la vacuna contra el covid-19

Salut posa 3.000 vaccins al dia de mitjana

2 min
Una capsa de vacunes dins d'una gelera.

PalmaLa Conselleria de Salut adoptarà a partir d'ara l'estratègia de 'gelera zero' i no reservarà les segones dosis de les vacunes contra el covid-19. L'objectiu és accelerar el calendari d'immunització i "vacunar amb tot el que tenim", ha detallat la coordinadora de la campanya, Eugènia Escandell.

Ha explicat que fins ara es reservaven algunes vacunes per assegurar la segona dosi en cas que hi hagués problemes d'enviaments, com els que es varen patir a l'inici de la campanya, però que ara "ja podem refiar-nos que ens arriben i hem de millorar molt el nombre de dosis posades amb relació a les rebudes".

Ara com ara, Salut posa de mitjana 3.000 vaccins per dia, que passarà a 3.800 aquest dilluns, quan s'habiliti el poliesportiu Germans Escalas de Palma. La capacitat d'aquest punt és més alta i s'anirà incrementant a mesura que arribin més vacunes. La previsió és dia 15 de març començar a obrir progressivament els altres punts massius de vacunació.

Fins ara, l'Arxipèlag ha rebut uns 80.000 vaccins i "el Ministeri ens ha assegurat que en les pròximes setmanes se n'accelerarà molt l'enviament", ha afirmat la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font. Les darreres dades de Salut mostren que prop de 50.000 persones ja han rebut una dosi, i 24.000, totes dues.

Per grups de població, ja s'han vaccinat 5.845 sanitaris de segona línia (el 60% dels quals han rebut la segona dosi), 300 policies locals, 5.000 docents d'Educació Infantil i Primària i 2.000 persones majors de 95 anys, a banda dels grups ja completats, que són sanitaris de primera línia i residències. Aquest cap de setmana es començarà a citar persones d'entre 90 i 94 anys i la setmana que ve es continuarà amb els docents, altres cossos de seguretat i emergències.

Font també s'ha referit a la vacuna d'AstraZeneca. Ha assegurat que hi ha estudis a punt de publicar-se que en proven l'efectivitat en majors de 55 anys i ha afegit que han demanat al Ministeri que, quan això passi, tot d'una s'autoritzi també per a aquests col·lectius. Pel que fa als efectes, els consten que tots han estat lleus.

Nou telèfon Infocovid-19

A partir de dimecres que ve, la Conselleria habilitarà un telèfon específic per a persones que, per problemes administratius, no podrien accedir a la vacunació del covid-19. És el cas, per exemple, de les persones migrants amb una situació administrativa irregular o persones que viuen a les Illes però no hi tenen la residència. En tots els casos se'ls farà una targeta sanitària perquè puguin rebre les dosis.

stats