Societat 04/03/2021

Els illencs que viuen a la Península no podran tornar a visitar familiars per Setmana Santa

En principi, els residents que estan temporalment fora sí que podran viatjar perquè el retorn al lloc d'origen es considera justificat

2 min
Uns dels primers passatgers de la Península que han passat el control sanitari a l'Aeroport de Palma. / ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaEls illencs que viuen fora de les Balears no podran tornar per visitar els seus familiars per Setmana Santa perquè Espanya ha optat per tancar perimetralment les comunitats autònomes per les festes i decretar el toc de queda de les 22 h a les 6 h a tot el territori. Aquest és un dels acords a què han arribat el Ministeri de Sanitat i les comunitats aquest dijous en la Comissió de Salut Pública. Les Balears han votat a favor de l'acord -que es ratificarà dimecres que ve-, però demanen que s'avaluï si és necessari perimetrar també els arxipèlags, perquè ja s'hi fan controls d'accès.

En la reunió no s'ha concretat encara què passarà amb els residents de les Illes que estan temporalment a fora, com poden ser els estudiants universitaris. En principi, podrien viatjar perquè el decret d'Estat d'Alarma entén com a mobilitat essencial tornar al lloc de residència. Fonts de la Conselleria afirmen que "com a residents entenem que no se'ls pot impedir tornar a casa, però esperam poder llegir la lletra petita de l'acord assolit".

El Ministeri assenyala en un comunicat que en la mobilitat justificada la recomanació és fer-se una prova PCR abans de viatjar o a l'arribada. Cal recordar que actualment el Govern balear exigeix una prova negativa a les comunitats amb incidències per sobre dels 100 casos per 100.000 habitants els darrers 14 dies. En el cas dels residents, estan obligats a fer-se una PCR -gratuïta- en origen, en arribar o un test d'antígens a l'aeroport.

El pla per Pasqua també estableix un màxim de quatre persones tant a l'interior com a l'exterior i recomana no abaixar el nivell d'alerta en què es troben les comunitats des de les dues setmanes prèvies a les festes, encara que els indicadors siguin favorables. En aquesta línia, s'ha acordat també "desaconsellar expressament les trobades socials en domicilis o en altres espais tancats amb persones no convivents". Per conscienciar la ciutadania, el govern d'Espanya llançarà la campanya 'No salvem setmanes, salvem vides'.

stats