Publicitat
Publicitat

Descoberta una assassina en sèrie galàctica

Els científics creuen que la galàxia NGC 1316, a 60 milions d'anys llum de la Terra, s'ha empassat diverses galàxies

És una galàxia però no una galàxia més. Segons els científics, l'NGC 1316, situada a 60 milions d'anys llum de la Terra, és una assassina en sèrie, ja que al llarg de la seva vida s'ha empassat d'altres galàxies. Una imatge de l'Observatori Austral Europeu ha aconseguit reconstruir aquest violent historial gràcies a una imatge que dóna una idea de les diferents annexions que ha viscut la galàxia, en la constel·lació del Forn.

Els científics no han arribat fins al que ells mateixos defineixen com a "assassina en sèrie" de forma casual. Diverses pistes en l'estructura de l'NGC 1316 revelen que el seu passat va ser turbulent. Per exemple, té algunes línies de pols incrustades dins d'un embolcall molt més gran d'estrelles, i una població de petits cúmuls globulars, que suggereixen que va poder-se empassar una galàxia espiral rica en pols fa uns 3.000 milions d'anys.

També s'observen al voltant de la galàxia fragments d'estrelles que han estat arrencades dels seus llocs d'origen i llançades cap a l'espai intergalàctic. Aquestes característiques es produeixen per efectes gravitacionals complexos en les òrbites de les estrelles quan una altra galàxia s'hi acosta massa. Tots aquests signes apunten a un passat violent en què l'NGC 1316 va absorbir altres galàxies i suggereixen que aquest comportament 'assassí en sèrie' continua.

L'NGC 1316 es troba a uns 60 milions d'anys llum de distància de la Terra, en la constel· lació austral de Fornax (el Forn). També porta el nom Fornax A, perquè és la font més brillant d'emissió de ràdio de la constel·lació i, de fet, la quarta font d'emissió de ràdio més brillant de tot el cel. Aquesta emissió de ràdio és impulsada per material que cau en el forat negre supermassiu en el centre de la galàxia i, probablement, ha estat proveïda de combustible extra per les interaccions amb altres galàxies.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF