Societat 07/11/2023

El grup de WhatsApp que vol endarrerir el primer mòbil ja té un miler de pares a les Illes

Els pares d'un infant que ha arribat a l'institut sense mòbil han creat un xat que s'ha hagut de passar a Telegram

2 min
A través del xat, també recopilen informació relacionada amb el tema.

PalmaNomés 24 hores ha estat el temps que han tardat prop d'un miler de pares a sumar-se al grup de WhatsApp que, a les Illes, pretén endarrerir la compra del primer mòbil dels menors d'edat, Adolescència sense Mòbil. La iniciativa ha estat de dos pares, Laura i Xim, arran que el seu fill hagi arribat a l'institut sense telèfon mòbil. Amb l'objectiu de sumar forces i actuar tots a l'una, els pares han creat aquest xat que, a causa de l'arribada imminent al límit màxim de participants –1.000 persones– ja s'ha hagut de traslladar a Telegram, on ja són 880 membres.

Des d'aquesta altra xarxa social, els creadors de la iniciativa també han posat a l'abast dels participants una carpeta de Google Drive amb materials per ajudar la resta de pares. Allà poden trobar enllaços d'interès, estudis científics i campanyes relacionades amb una digitalització saludable per als infants i adolescents. Tot i que, per ara, cap dels dos creadors del xat han volgut fer declaracions, és possible que el grup s'acabi transformant en una plataforma o associació.

Entre altres qüestions, els participants ja estan valorant "fer pressió" a la Conselleria d'Educació perquè "unifiqui els criteris d'ús dels telèfons mòbils als instituts", mesura que algunes membres –algunes, docents– confirmen que "funciona". D'altres també recorden que "qui proporciona els mòbils són les famílies" i que "aquí la Conselleria no hi pot fer res". Alhora, alguns dels participats adverteixen dels riscos més extrems de l'accés primerenc als mòbils, com ara "el consum de pornografia".

Cal recordar que en aquests moments la Conselleria no regula l'ús dels mòbils dins els centres educatius, sinó que són aquests els que decideixen com limitar-ne l'us. Ara bé, davant l'auge d'addiccions a les xarxes socials i el ciberassetjament, les escoles de les Balears han començat a endurir les prohibicions relacionades amb els dispositius mòbils. 

stats