Societat 11/08/2021

Gairebé la meitat de les cites per vacunar-se queden buides a les Balears

Dels 40.226 torns habilitats per Salut en una setmana, n'han quedat lliures 17.918, se n'han omplert 22.308 i 1.372 persones no han acudit a la cita

2 min
El punt de vacunació massiva de Germans Escales.

PalmaEl ritme de vacunació a les Illes Balears s'ha desinflat les darreres setmanes i la raó no és la quantitat de vacunes –n'hi ha 162.718 en estoc–, sinó la manca de demanda per part de la ciutadania. Des de dimecres passat fins aquest, hi havia 40.226 torns disponibles per posar-se la primera dosi i només se n'han omplert 22.308. Així, gairebé la meitat (17.918) han quedat buides, segons fonts de la Conselleria de Salut. A més, del total de cites atorgades, en 1.372 dels casos la persona no hi ha acudit. Per tant, en set dies s'han administrat 20.936 vaccins.

Cal remarcar que, amb el dispositiu d'immunització que té ara l'Arxipèlag, es podrien inocular devers 20.000 dosis diàries i devers 140.000 setmanals. Això vol dir que, ara mateix, s'estan posant en una setmana els mateixos vaccins que es podrien administrar en un sol dia. Com ja va informar l'ARA Balears, la Conselleria creu que la principal raó d'aquesta manca de demanda són les vacances d'estiu, atès que moltes persones estan ajornant la vacunació al setembre per evitar que coincideixi amb les vacances.

La conseqüència principal d'aquest alentiment és que s'endarrereix l'anhelada immunitat de grup que ens hauria de dur a la nova normalitat. La previsió, tant del Govern balear com de l'Estat, era arribar al 70% de la població diana amb la pauta de vacunació completa en aquesta època, a principi d'agost. L'objectiu està a prop, però no s'ha pogut complir. Segons les darreres dades de Salut, el 66,4% dels illencs estan completament immunitzats i el 76,5% han rebut almenys un vaccí.

Amb tot, tot apunta que aquest 70% no serà suficient. L'aparició de la variant delta, la més infecciosa detectada fins ara, ha obligat les autoritats sanitàries a refer les previsions i canviar el criteri per relaxar les restriccions. Segons els primers estudis, seria necessari que el percentatge d'immunitzats fos del 80%-90% per començar el retorn a la nova normalitat.

Sense cita prèvia

El primer dia de la vacunació sense cita prèvia, centenars de persones acudeixen als punts de vacunació massiva de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, ha informat l'executiu illenc. Per exemple, als centres de Salut de Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu, a Eivissa, avui dematí ja s'han vacunat unes 70 persones sense torn.

stats