Societat 01/08/2021

Les vacances d’estiu frenen la vacunació a les Balears

Els centres de salut tenen 18.000 cites disponibles aquesta setmana

3 min
Una sanitària administra la vacuna contra el coronavirus

El ritme de vacunació a les Illes Balears s'ha frenat considerablement al juliol i des de la Conselleria de Salut i el Servei de Salut apunten que les vacances d'estiu són una de les grans culpables d'aquesta situació. Durant el mes de juny l'Arxipèlag aconseguí agafar l'anhelada "velocitat de creuer" i vacunava més d'un 1% de la població diana cada dia, però durant aquestes darreres setmanes la xifra ha descendit notablement i la mitjana aproximada de vacunació diària a l'Arxipèlag és del 0,6%.

La coordinadora de la campanya de vacunació contra el covid-19, Eugènia Carandell, ha explicat a l'ARA Balears que tenen constància que alguns illencs –la majoria, joves– han decidit ajornar la vacunació al setembre per evitar que la vacuna els coincideixi amb viatges o amb les vacances. Davant aquesta situació, la coordinadora ha remarcat que la vacunació ha de ser "una prioritat" i ha lamentat que "per a molts illencs les seves vacances són més importants que lluitar contra el virus". "Aquest estiu l'objectiu dels illencs hauria de ser rebre la vacuna contra el coronavirus, completar la pauta i estar immunitzats, però és difícil fer entendre a tothom la importància d'aconseguir la immunitat de grup tan aviat com sigui possible", ha sentenciat la coordinadora.

En aquest sentit, la consellera de Salut de l'Arxipèlag, Patrícia Gómez, també ha denunciat en reiterades ocasions que vacunar-se contra el coronavirus i frenar-ne l'expansió "ha de ser el més important per a tots en aquests moments". Gómez, igual que Carandell, ha reiterat que aquells illencs que han decidit ajornar la vacunació al mes de setembre haurien d'entendre que vacunar-se és una "responsabilitat que tenim amb la resta de residents a l'Arxipèlag" i que ara mateix la vacunació "ha de ser el primer".

Davant aquesta davallada, la Conselleria de Salut ha activat i continua preparant diferents fórmules per impulsar de nou la vacunació a l'Arxipèlag. Aquest diumenge Francina Armengol ha publicat un tuit al seu compte de Twitter en què demana als illencs que reservin cita per vacunar-se. En la publicació, la presidenta ha informat que aquesta setmana els centres de salut de Mallorca tenen 18.000 cites disponibles. En la imatge que acompanya el tuit, es detallen les cites disponibles a cada un dels centres de salut i es recorda que la gent es pot vacunar on vulgui, que no passa res si no és el propi centre de salut. Amb el títol 'Et vacunam demà mateix', l'objectiu de la presidenta del Govern balear és recuperar el ritme de vacunació assolit a l'Arxipèlag el mes de juny i evitar que molts illencs posposin la vacunació fins després de les vacances d'estiu.

Tant la Conselleria de Salut com el Servei de Salut esperen que el mes de setembre el ritme de vacunació a l'Arxipèlag remunti i han incidit, en reiterades ocasions, que aconseguir la immunitat del 70% dels residents a les Balears davant el virus "ja no és suficient" i "haurem d'anar més enllà". Salut ha administrat un total d'1.332.465 dosis des de l'inici de la campanya de vacunació. El 73,2% de la població diana de les Balears ja ha rebut la primera vacuna i el 62,8% ja estan immunitzats contra el virus.

Què passarà quan arribi la immunitat de grup?

L'anhelada immunitat de grup no vindrà acompanyada del retorn a la normalitat. Des del començament de la campanya de vacunació, tant les Balears com l'Estat s'havien marcat l'objectiu d'aconseguir que el 70% de la població diana completàs la pauta per marcar l'inici de la nova normalitat, però tot apunta que aquesta xifra no serà suficient. "No ens conformarem amb el 70% de la població de les Balears immunitzada, volem anar més enllà i ho necessitam per frenar l'expansió del coronavirus a l'Arxipèlag", ha explicat Eugènia Carandell.

L'aparició de la variant Delta, la més infecciosa detectada fins ara, ha obligat les autoritats sanitàries a refer les previsions i canviar el criteri per relaxar les restriccions. Segons els primers estudis, seria necessari que el percentatge d'immunitzats fos del 80%-90% per començar el retorn a la nova normalitat.

stats