Societat 22/02/2021

Gairebé 30.000 illencs han rebut les dues dosis de la vacuna contra el covid-19

Fins ara, les Balears han rebut 63.000 vaccins de Pfizer, AstraZeneca i Moderna

2 min
Una infermera vacunant una sanitària de primera línia.

PalmaUn total de 20.995 persones ja han rebut les dues dosis de la vacuna contra el coronavirus a les Illes Balears. Fins ara, la Conselleria de Salut ha rebut 63.000 vaccins -entre els de Pfizer, Moderna i AstraZeneca- i n'ha administrat 56.110, el 89% del total. Per illes, se n'han posat 45.473 a Mallorca, 4.564 a Menorca, 5.761 a Eivissa i 312 a Formentera.

Si s'analitza per comunitats autònomes, es veu com les Balears són la sisena comunitat que menys dosis ha rebut fins ara, després de Melilla, Ceuta, Navarra, la Rioja i Cantàbria. Aquest fet s'explica perquè el Ministeri de Sanitat les distribueix per població diana i no en proporció al total dels habitants de cada autonomia. En el conjunt de l'Estat s'han administrat 3.622.165 vacunes, un 81,1% de les enviades per la Unió Europea.

Salut ja ha donat per finalitzada la campanya a les residències de gent gran, on s'ha immunitzat el 85% del col·lectiu. L'efecte ja s'està notant en la incidència dels contagis: ara com ara només hi ha 16 usuaris amb infecció activa. Actualment es continua immunitzant el personal sanitari i les persones grans dependents i els seus cuidadors. En aquests darrers es va més lentament perquè la logística és complicada: s'han de posar a domicili i els fàrmacs de Pfizer i Moderna són molt sensibles al transport.

D'altra banda, ja es comencen a activar els primers punts de vacunació massiva que prepara el Govern balear. Peruna banda, Son Dureta ja disposarà de deu línies operatives a partir d'aquest dilluns. Allà es vacunaran la resta de sanitaris, que són professionals com ara dentistes, fisioterapeutes i farmacèutics. Per una altra banda, ja està gairebé enllestit el dispositiu al poliesportiu Germans Escalas de Palma, que és on es començarà la campanya de vacunació del personal essencial.

Cal recordar que, segons va informar divendres el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, la previsió és començar a vacunar a partir de mitjan març el personal essencial -docents, policies i cossos d'emergència- alhora que les persones majors de 80 anys. El primer grup serà immunitzat als punts de vacunació massiva de la seva zona i en el cas de la gent gran, als centres de salut. La immunització en el cas dels essencials anirà més ràpida perquè la previsió és rebre més quantitat de dosis d'AstraZeneca, que va dirigida a la població d'entre 18 i 55 anys.

Fuster ha afirmat que la previsió és vacunar massivament a partir de la segona quinzena de març, perquè s'haurà aprovat la vacuna de Johnson and Johnson "en dues o tres setmanes a tot estirar", ha afirmat. A més, els fàrmacs que han arribat fins ara -Moderna, Pfizer i AstraZeneca- haurien d'incrementar la producció, previsiblement. Cal recordar que la setmana passada, el govern espanyol va traslladar a Armengol que els vaccins arribarien de manera massiva a partir de final de març.

stats