Societat 01/07/2019

Formentera ja és l’illa més gran d'Europa que regula l'entrada de vehicles

La mesura entra en vigor aquest dilluns, durarà fins al 31 d'agost i fixa un sostre màxim de 12.450 vehicles

K. O.
2 min
El Consell de Formentera limitarà el nombre de vehicles a l'illa aquest estiu.

PalmaLa regulació d'accés de vehicles a Formentera ja és una realitat, cosa que converteix la pitiüsa en l'illa més gran d'Europa que adopta aquesta mesura. La limitació, que ha entrat en vigor aquest dilluns, durarà fins al 31 d'agost i és la primera limitació d'aquestes característiques que es fa a l'Estat. El sostre màxim de vehicles diaris que podran circular per Formentera és de 12.450, 2.700 cotxes i 7.000 motos dels quals es reservaran per a vehicles de lloguer, 2.280 vehicles i 230 motos per turistes que arribin en ferri i 220 cotxes i 20 motos per als residents a Eivissa. Així mateix, hi queda prohibida l'entrada de quads i caravanes.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha explicat que és un dia "històric" perquè es compleix una reivindicació ciutadana que va començar el 2014. També ha dit que és una aposta "molt decidida" per encaminar l'illa cap a la sostenibilitat, perquè "si no treballam en aquesta línia no tindrem futur", ha advertit Ferrer.

D'altra banda, la presidenta de la institució insular ha recordat que aquest és un projecte innovador i de prova, de manera que amb vista a l'any que ve "tindrem més dades per perfilar les futures regulacions estivals". Així mateix, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha recordat que entre el 2017 i el 2018 el trànsit va augmentar un 13%, però amb la nova limitació no tornarà a passar perquè "trencam la tendència", segons ha assegurat el conseller. Durant el procés de compra de bitllets, les navilieres informen cada usuari de la necessitat de demanar una autorització, però en cas que alguna persona arribàs a circular per l'illa sense permís, les sancions s'estableixen entre els 1.000 i els 10.000 euros.

Aquesta decisió es fonamenta en els resultats de l’Estudi de Càrrega del Consell de Formentera, que recollia les dades registrades l’agost del 2017. Les xifres posaven de manifest que el trànsit rodat els mesos d’estiu havia augmentat un 23% respecte de l’any 1999, de manera que se superà la seva capacitat màxima. Els 83,2 km2 i els 12.900 residents de la menor de les Pitiüses suporten una pressió humana de 47.000 persones els mesos de la temporada alta. El parc permanent de vehicles registra durant els mesos estivals un increment del 145% de cotxes i motos circulant per una xarxa viària de poc més de 38,5 quilòmetres.

stats