Portocolom
Societat 02/03/2023

El far de Portocolom acollirà una seu científica especialitzada en biologia marina

El centre s'inaugurarà a principis de 2024

ARA Balears
2 min
UN SÍMBOL AMB 152 ANYS D’HISTÒRIA
 El far de Portocolom no és sols un edifici que s’encén els vespres i guia les barques, no és només una construcció de gran bellesa situada a un punt clau. És tot un símbol, és patrimoni arquitectònic, cultural i natural i té 152 anys d’història, adverteix la plataforma Salvem Portocolom.

PalmaLes obres d'adequació del far de Portocolom per a la nova seu científica especialitzada en biologia marina començaran a principi del 2024, segons s'ha explicat en la trobada que el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha fet amb representants de l'Institut Max Planck i l'Imedea per acabar de perfilar el futur d'aquestes instal·lacions.

Segons ha informat la Conselleria, Company s'ha reunit amb la directora de l'Institut Max Planck de Física Gravitacional, Alessandra Buonanno, i amb el director de l'Imedea, Gotzon Basterretxea, per abordar el futur de les instal·lacions científiques que es posaran en marxa en el far de Portocolom una vegada s'hagin fet les obres d'adequació que es preveu que comencin a principi de l'any que ve.

Segons ha explicat el conseller, acompanyat pel secretari autonòmic de Recerca, Universitat i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, i el director general de Política Universitària i Recerca, Josep Lluís Pons, els equips tècnics ja tenen acabat el projecte bàsic de la futura seu científica, que preveu una partida inicial a càrrec del Govern de 500.000 euros per a treballs de construcció d'un laboratori i de millora dels voltants del far.

Aquesta inversió inicial augmentarà fins als 1,6 milions d'euros cofinançats entre l'Estat i la Comunitat Autònoma a través del pla complementari d'R+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc del qual les Balears desenvoluparan projectes de recerca en coordinació amb Galícia, Andalusia, Cantàbria, Múrcia, el País Valencià i les Canàries.

La nova estació científica de Portocolom servirà per aglutinar els principals organismes públics de recerca de les Balears en l'àmbit de ciències i tecnologies marines i, a més, comptarà amb la participació activa –econòmica i científica– de l'Institut Max Planck, "una de les institucions de major prestigi en l'àmbit internacional i una prova clara de la capacitat d'atracció de talent, en la línia de la nova Llei de la ciència de les Balears en l'àmbit de ciències marines". "La nova seu científica en el far de Portocolom és un projecte estratègic per a l'Arxipèlag perquè confirma el posicionament internacional de la recerca que feim a les Balears, especialment en l'observació i anàlisi dels ecosistemes de la Mediterrània i de l'adaptació a l'efecte del canvi climàtic", ha declarat el conseller.

stats