Societat 07/12/2020

FAPA Mallorca culpa Educació de la baixa demanda de beques de menjador

Reclamen al Govern que trobi una solució perquè els 2,7 milions d'euros no gastats arribin a les famílies que ho necessiten

Ara Balears
2 min
Menjador d'una escola. / ARA BALEARS

PalmaLa Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPA) de Mallorca ha responsabilitzat la Conselleria d'Educació de la baixada de les sol·licituds d'ajudes de menjador i ha demanat al Govern que trobi una solució perquè els 2,7 milions d'euros no gastats arribin a les famílies que ho necessiten.

L'agrupació de pares ha emès aquest dilluns un comunicat en el qual es mostra en contra dels arguments que va donar el conseller d'Educació, Martí March, per explicar que, en lloc d'incrementar-se aquestes beques a causa de la major precarietat econòmica de moltes famílies, les sol·licituds hagin caigut gairebé un 25% respecte del curs 2019-2020.

Segons FAPA, March ho va atribuir a la por de les famílies a deixar els nins al menjador pel perill de contagi de covid-19 i a l'estalvi que els pot suposar. En aquest sentit, la federació creu que aquestes justificacions són fruit d'una anàlisi poc detallada i destaca que, malgrat la crisi econòmica, un total de 3.212 les famílies que varen sol·licitar ajuda de menjador el curs passat no ho han fet enguany.

FAPA subratlla que en els centres públics s'ha reduït més del que està exigit l'aforament dels menjadors, una restricció que ha fet que algunes empreses proveïdores augmentassin els seus preus per assegurar la rendibilitat. A més, considera clau el retard en la publicació de la convocatòria, que el 2019 es va fer l'1 de juny i enguany s'ha fet el 6 d'octubre, la qual cosa ha fet "que moltes famílies no disposassin d'aquesta ajuda des d'un principi".

La federació insisteix que, en una situació de crisi, "aquestes ajudes cobreixen com a màxim el 50% del cost real del menjador, ja que no s'hi inclou el cost dels monitors. Un curs complet de menjador pot tenir un cost mitjà de 1.600 euros i l'ajuda màxima és de 880 euros. Per a moltes famílies en la situació actual aquesta diferència és suficient per descartar l'ús del menjador".

El comunicat de FAPA conclou que, "malgrat les bones intencions", el Govern no ha aconseguit "fer arribar tots els recursos disponibles a qui ho necessita", i apunta que és necessari que els 2,7 milions d'euros previstos per a les ajudes de menjador es dediquin a la finalitat que tenien.

stats