Exitim, sobre les seves escoles d'estiu a Calvià: "No es fan en català perquè és un idioma pràcticament inexistent"

L'empresa assegura que si els Equips Directius o les AMIPA ho demanen els monitors empren la llengua pròpia, però no és cert

Imatge de nens i nenes en un casal d'estiu / ACN
ARA Balears
27/06/2023
2 min

PalmaLes vacances ja han arribat i milers de nins i nines van començar el passat dilluns a les escoles d'estiu que es fan a molts centres educatius de les Balears, per facilitar la conciliació laboral-familiar dels pares i mares. En aquests espais s'organitzen activitats d'oci per als usuaris. Segons han informat l'ARA Balears diferents fonts, s'intenta que les dinàmiques que es fan a les escoles d'estiu tinguin una certa correspondència amb el projecte educatiu de l'escola on es fan, en qüestions com el model lingüístic. La realitat, però, és que hi han empreses, com Exitim (que gestiona escoles d'estiu de Palma, Calvià, Marratxí i Andratx), en què no es fa així.

L'ARA Balears ha sabut que l'empresa no demana als seus monitors que parlin en català als usuaris de les escoles d'estiu, de manera que no es manté el model de referents lingüístic vigent a molts centres de les Illes. És el cas de les escoles d'estiu de Calvià, que compten amb un elevat percentatge d'usuaris procedents de famílies castellanoparlants i estrangeres, i amb un coneixement del català "molt limitat", segons informa un càrrec directiu d'un dels centres del municipi on Exitim gestiona l'escola d'estiu.

Se'ls demana que emprin el català, però no ho fan

"Ho estam veient clarament com es fa absolutament tot en castellà. I malgrat que es va demanar una reconsideració des de l'Equip Directiu, no hi ha cap monitor d'Exitim que xerri en català amb els nins i nines", assegura. En ser preguntats per aquest fet, des d'Exitim són contundents. "A Calvià les escoles d'estiu es fan en castellà, perquè el català és un idioma pràcticament inexistent. Però si ho demanen les APIMA o els directors dels centres, se cerca personal que parli l'idioma propi", explica una representant de l'empresa.

Ara bé, aquesta idea entra en conflicte amb la que defensa el càrrec directiu. Assegura que fa "molts anys" que els demanen que facin les activitats en català, perquè els docents són conscients de les "limitacions lingüístiques dels alumnes". "Però no ens fan cas. I tota la feina de normalització lingüística feta durant el curs acadèmic se la carreguen en dos mesos", protesta. Per la seva part, la representant d'Exitim exposa que "als centres educatius, qui té més poder de decisió per triar qui organitza les escoles d'estiu són les AMIPA, i si aquestes volen que siguin en castellà, així es fa. Aquí els Equips Directius dels centres no tenen tantíssim poder de decisió com voldrien".

stats